JÁRVÁS ISTVÁN

Full text search

JÁRVÁS ISTVÁN
JÁRVÁS ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! 2003 a mezőgazdaság szempontjából fekete évként fog bevonulni az agráremlékezetbe. Hosszú, hideg tél volt, ami tetemes kárt okozott szőlőben, gyümölcsösben, az őszi káposztarepce pedig gyakorlatilag mind kifagyott. Csekély átmenet után száraz tavasz következett, amit a még szárazabb és még melegebb nyár követett.
Az eredmény katasztrofális: országos aszály, több mint 100 milliárdos kiesés a termelőknél, három megyében 2 tonna alatti búzatermés.
Az aszály még ma is tart, bár nem beszélünk róla. Nehezíti az őszi talajmunkák elvégzését, növeli a költségeket. Az augusztus végén, szeptember elején elvetett lucerna és őszi repce rosszul vagy alig kelt ki, és még nem vagyunk az év végén.
A természeti csapásokon túl az ez évi agrár- és piacszabályozási intézkedések újabb aszálykárt jelentettek, ezúttal a termelők támogatási forrásait illetően. Csak néhányat ízelítőül: csökkent a húsmarhatartás támogatottsága. Minden előzmény nélkül megszűnt a baromfiszülőpár-támogatás. Gyakorlatilag új pályázó új területtel nem kerülhetett be ez évben az agrár-környezetvédelmi programba. A nemzeti géptámogatást az európai uniós népszavazást követően három nappal, képmutatóan befagyasztotta a szaktárca. Állandó problémává vált a tejpiacon a túlkínálat, miközben az iskolatejet megszüntette a kormány, és a szaktárca nem tett eleget rendtartási kötelezettsége teljesítésének sem. A tárca megszegte a Tej Terméktanácsnak tett ígéretét. Hatalmas veszteségeket okozott a mesterségesen leszorított sertésár, a 150 forint kilogrammonként.
Több mint szűkmarkúnak ítélhető a 100 milliárdos aszálykárra tett enyhítés, a kétszer 5 milliárdos keret, amely 5 milliárd a szaktárcától van átcsoportosítva, és 5 milliárd kormányzati keret. Az már csak hab a tortán, hogy a legeltetéses húsmarhatartókat szó szerint kifelejtették az aszálykárt szenvedett gazdálkodók köréből. Nem elég az 50 milliárdos aszályhitelkeret sem, a termelők pozitív banki minősítés esetén sem juthatnak kedvezményes hitelhez. Ezek csak kiragadott példák a teljesség igénye nélkül. Kétszer ad, aki korán ad - mondja a közmondás, és milyen igaza van! A jövő évi agrártámogatás egyik legfontosabb kérdése a terület és állat alapú közvetlen kifizetés, a sokat emlegetett nemzeti finanszírozású 30 százalék sorsa.
A miniszterelnök úr azt ígérte: „Kormányom felvirágoztatja a magyar vidéket és a mezőgazdaságot.” Ehhez képest a magyar gazdálkodók kétségbeejtő helyzetbe kerültek ez év végére.
Kérdezem a miniszter urat: tekintettel a párját ritkító nehéz gazdasági évre és az uniós felkészülésben mutatkozó hátrányunkra, lát-e lehetőséget az agrártárca, hogy a 30 százaléknyi nemzeti támogatást a termelők mindegyike (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megkapja a tavaszi munkák megkezdése előtt, hiszen csak így van esélyük a következő évre.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me