DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2004. évre beterjesztett központi költségvetési javaslatban jelenleg nem szerepel a helyi, s ezen belül a nagyvárosi közforgalmú közlekedés normatív támogatásának ismételt bevezetésére szolgáló előirányzatra javaslat. Továbbra is érvényes azonban, hogy a kormányprogram VII. fejezet 9.3. pontja - mely szerint a helyi tömegközlekedés színvonalas működése érdekében normatív költségvetési támogatást vezetünk be - meg fog valósulni ebben a kormányzati ciklusban. Nem szerepelt ilyen javaslat '98 és 2000 között egyetlenegy beterjesztett költségvetési javaslatban sem, ezért képviselő úr nyilván pontosan vissza tudja idézni, hogy nem került ilyen javaslat megfogalmazásra a korábbi időszakban sem.
Érvényes továbbra is az a 2375/2002. (XII. 13.) kormányhatározat, amely ezen javaslat megfogalmazásának kötelezettségét előírja. A támogatás konstrukcióját tartalmazó szakmai javaslat alapgondolata, hogy a közforgalmú közlekedés működési és eszközfenntartási célú szolgáltatói ráfordításaihoz a kormány a személyszállítás teljesítményével arányos támogatást nyújtson, a teljesítmény mérésére az úgynevezett férőhely-kilométer mutató szolgálna a továbbiakban a szakmai egyeztetések alapján.
A vállalt feladataink között valóban szerepel a diákok állandó lakóhelye és az iskola közötti ingyenes utazás feltételeinek megteremtése. A Pénzügyminisztérium megkezdte az előkészületeket a vállalt feladat legkésőbb a kormányzati ciklus végéig történő megvalósítására is.
A képviselő úr három kérdésére konkrétan a következőt szeretném válaszolni.
Igen, látok lehetőséget arra, hogy a 2004. évi költségvetésben elfogadásra kerüljön olyan előirányzat, amely nem az egy nagyvárosi, nem a hat nagyvárosi, hanem a tömegközlekedésnek a normatív támogatását szolgálja. A parlamenti vita során nyilván lesz olyan képviselői indítvány, amely ennek a forrását is meg fogja találni. Több kormánypárti képviselő ebben az ügyben elég jelentős munkálatokat végzett az elmúlt időszakban, és bizonyos vagyok abban, hogy november végéig ezek a munkálatok eredményre fognak vezetni. Tehát az első kérdésére igen a válaszom, képviselő úr.
A második kérdésére a válaszom az, hogy miután a vidéki közlekedési cégek és nem csak a városi közlekedési vállalatok - ahogyan ön fogalmazott kérdésében - a férőhely-kilométer alapján az 50 százalékos arányt elérik, márpedig valószínűsíthetően elérik, akkor a képviselő úr második kérdésében megfogalmazott arány is tartható lesz a képviselő úr elképzelései szerint.
A harmadik kérdésre is igen a válaszom, képviselő úr. Igen, látok lehetőséget arra, hogy a diákok otthona és az iskola közötti utazás ingyenessége megvalósuljon. Ehhez át kell alakítani bizonyos mértékben a jelenlegi kedvezményrendszert, hiszen a jelenlegi kedvezményrendszer nem tartalmazza azt a kategóriát, hogy a diák esetében a tanintézet székhelye és a lakóhely között másfajta bérlet vagy másfajta menetjegy lenne váltható. Feltehetően a diákigazolványok átalakítása során erre is ki kell majd térni a későbbiek során. Tehát a harmadik kérdésére is igen a válaszom a képviselő úrnak: a kormányzati ciklus végéig erre is pozitív választ tudunk adni. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me