KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Miniszter Asszony! Képviselőtársaim! A szocialista frakció eddig és a jövőben is támogatni fogja az esélyegyenlőséggel foglalkozó tárca nélküli miniszter és munkatársai tevékenységét. Mint ahogy örömünkre szolgál, hogy hosszú vajúdás után a parlament előtt van az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény. Hiszen ahol a hátrányos megkülönböztetés véget ér, ahol az egyenlő bánásmód megvalósul, ott az esélyegyenlőségre szervezett társadalmi cselekvésnek is megvan a lehetősége a sikerre.
A sok egyenlőtlenség közül a szegénységről mondanék néhány mondatot, már a múlt heti szegénység világnap okán is. Kik a szegények? Szegények ma Magyarországon leginkább azok, akik nem dolgoznak, munkanélküliek, inaktívak vagy nyugdíjasok, akik vidéken, depressziós térségben élnek, akik alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, és akik három vagy több gyermeket nevelnek. Ezért a mi szociális politikánk középpontjában a gyermek áll. A gyermek, akinek egyre nagyobb az esélye arra, hogy a szülei szegénységét továbbörökíti magára és a gyermekeire; a gyermek, aki védtelenebb és sérülékenyebb, mint a felnőtt; a gyermek, aki tudja, hogy a családok kulturális és anyagi javai különbözőek, és ő tud igazán különbséget tenni; a gyermek, aki tudja, hogy ő soha nem nyaral, hogy neki nincsenek divatos cuccai, és az álmai birodalmába tartozik egy bicikli. És feladja, hogy egyenlő a többivel, még mielőtt a társadalmi segítség eljutna hozzá.
Az európai kulcsfogalom ma a társadalmi befogadás. Ehhez a társadalmi befogadáshoz a szolidaritás esélyének a megőrzése szükséges. Nem kellenek könnyek, nem kellenek szép szavak, és nem elég az alamizsna, de kell az a társadalmi hit, hogy felelősek vagyunk egymásért, és őrizzük a szolidaritás értékét.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me