DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Miközben önt hallgattam, arra gondoltam, hogy milyen szívesen hittem volna önnek akkor, amikor arról beszélt néhány évvel ezelőtt kormányzati pozícióban, hogy a nyugdíjas mennyivel több kiflit vehet (Derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiból.) abból a pénzből, amit önök nem adtak oda annak idején. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)
Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Egyébként gratulálok önnek, képviselő asszony, hogy így, öt percben sikerült összehozni a családok szeretetével azt a bizonyos gázáremelést (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), amelyet egyébként most többek között azért kell, de mértékkel a kormánynak vállalnia, mert annak idején az önök kormánya nem hajtott végre egy csomó megállapodást, és amelyről egyébként a miniszterelnök úr elmondta (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Milyen megállapodást?), hogy a következő esztendőben az emberek nagy részének a saját családi, egyéni költségvetésében ez nem fogja elérni az inflációs mértéket. De úgy látom, hogy mára ön (Az elnök csenget.), képviselő asszony, ezt már elfelejtette. (Dr. Áder János: Nem ezt mondta! Azt mondta, hogy húsz évig nem fog emelkedni! Ezt mondta a miniszterelnök!)
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a táppénzről hadd szóljak néhány szót, és a tények kapcsán, mert önök az érzelmek nyelvén beszélnek, és nem a tényeket ismertetik. Mi évek óta érzékeljük a táppénzkiadások növekedését. Hozzáteszem, hogy ezzel a problémával az elmúlt ciklusban sem sikerült önöknek megbirkózniuk akkor, amikor például ön felügyelte a társadalombiztosítási alapokat. Az esetek egy részében a munkaerő-piaci helyzet feszültségeit kezelték, kezelik a táppénz utalványozásával, és ez nem jó. Nem helyes, ha egészségügyi kiadásnak álcáznak olyan ráfordítást, képviselő asszony, amelyet a foglalkoztatási előirányzatnak kellene tartalmaznia. Nem helyes, ha a szabályozás rásegít arra, hogy munkanélküliség elől táppénzre meneküljenek emberek, ha a foglalkoztatáspolitika és az esélyteremtés más eszközeivel is lehet élni.
A költségvetési törvénytervezetet megalapozó módosítás célja, tisztelt Országgyűlés, nehezen vitatható. Nehezen vitatható az is, hogy egy igazságos és méltányos szabályozásra van szükség, a betegeknek segítséget nyújtó, de a visszaéléseket kiküszöbölő rendre. Nem vitatom, hogy a tervezetben szereplőhöz képest más eszközökkel is elérhető a vázolt cél, és szeretném önt, képviselő asszony, biztosítani, hogy a kormány és a kormánypárti frakciók a megfelelő megoldást a költségvetés vitájában meg fogják találni, nem szorulunk rá e tekintetben az önök segítségére. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: A parlamentre sem! - Dr. Áder János: Egy héttel ezelőtt még nem így nézett ki! - Az elnök csenget.)
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném elmondani, hogy nyilván ehhez arra is szükség van, hogy a táppénzellenőrzés intenzitását növeljük. Szükség van arra, hogy változtassunk azon a gyakorlaton, hogy ma elkülönülnek egymástól a gyógykezelés, a táppénz, a rehabilitáció, a rokkantosítás folyamatai, eseményei. Hozzáteszem, hogy ebben az ügyben előrébb tartanánk, ha önök például végrehajtották volna azt az országgyűlési határozatot, amely 1997-ből származik, és amely az egész rokkantosítás rendszerének felülvizsgálatára irányul.
De hadd mondjam még el a hátralévő időben önnek, tisztelt képviselő asszony, hogy dolgozunk olyan javaslatokon, amelyek szerint a táppénzszámítás alapja egy hosszabb járulékfizetési idő legyen. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a passzív táppénz finanszírozásában, amely mögött már nincs munkáltatói járulékfizetés, a Munkaerő-piaci Alap rehabilitációs alapja is részt vegyen, és természetesen szükség van arra, hogy az Országos Orvos Szakértői Intézet lehetőséget kapjon négyhetes táppénzes időszak után arra, hogy felülvizsgálja a táppénz indokoltságát, illetőleg a rokkantosítás vagy a rehabilitáció ügyében gyorsabban szülessenek meg a megfelelő határozatok.
Úgyhogy, képviselő asszony, kérem önt, szíveskedjék megnyugodni: a költségvetés vitájában megfelelő, igazságos és méltányos megoldást fogunk találni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)
(14.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me