DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Mint elnök úr látja, rendkívül népszerű az elnök úr felvezető szövege a Fidesz soraiban, hiszen általános elismeréssel fogadták az elnök úr fölvezetését. Mint ahogy - úgy látszik - a szegfűt is nagyon szeretik a képviselő urak a teremben, örülök neki, hogy mindannyian szeretik. (Zaj. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Az elnök csenget.)
De visszatérve a dolog lényegéhez: miután e Ház falai között az adott hozzászólás tartalmi elemeit már más képviselőtársak interpretációjában korábban hallottuk, ezért szeretném emlékeztetni Font képviselő urat is - valamint képviselőtársait is, akik segítettek hozzászólásának összeállításában, amit nem felejtett el a végén, a szerzői jogokat megköszönve bejelenteni -, örülök annak, hogy a képviselő úr ilyen gyorsan el tudott feledkezni arról, amit 2002 nyarán, amikor az úgynevezett első száznapos programot megszavazta a parlament, még az MDF képviselőcsoportjának tagjaként velünk egyetértésben, itt a vitában méltattunk közösen. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Igaz, önök akkor ezt nem szavazták meg, ezért egyetlenegy elemét, amely az akkori többletjuttatásokat tartalmazza, nem lehet az önök javára írni ma a társadalomban, nem lehet az 50 százalékos közalkalmazotti béremelést, nem lehet az augusztusban kifizetett 13. havi családi pótlékot, nem lehet a családi pótlék növelését, nem lehet a rendszeres gyermekvédelmi támogatás növelését, és nem lehet természetesen a lakásépítési támogatások növelését sem az MDF javára írni ebben a kérdésben. (Taps és közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Úgy van! - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Ha és amennyiben a képviselő úr frakciója, valamint a képviselő úr maga is az azóta eltelt másfél év időtartamban netán meggondolta volna az akkori döntés helytelen voltát, akkor szerencsére a mostani költségvetés vitájában több ponton lehetősége lesz revideálni a nézeteit a képviselő úrnak is és frakciójának is, hiszen a mostani költségvetési vitában sor fog kerülni újabb lépésekre. Az újabb lépések sorában szeretném megemlíteni azt, hogy ismételten javaslatot tesz a kormány a családi pótlék növelésére (Az elnök csenget.), javaslatot tesz a kormány arra, hogy a kormányprogramban rögzített ígéreteknek megfelelően immáron ne csak az 53. heti nyugdíj kifizetésére kerüljön sor 2004-ben, ahogyan 2003 novemberében erre sor fog kerülni, hanem az 54. heti nyugdíj kifizetésére is sor kerüljön a következő évben. Ha a képviselő úr időközben revideálta nézeteit, akkor nyilvánvalóan támogató szavazatával hozzá fog tudni járulni ahhoz, hogy a nyugdíjasok 2004-ben megvalósuló reálnyugdíj-növekedéséhez, ami nem volt jellemző az elmúlt időszak valamennyi évére, az MDF mint ellenzéki párt is hozzájárulhasson támogató szavazatával.
Szeretném továbbá megemlíteni a képviselő úr számára azt a lehetséges választási lehetőséget is, hogy a következő évben nemcsak azokról a negatívumokról kell szólni, amiről a képviselő úr szólt, hanem arról is illik szólnia, legalábbis nem megfeledkeznie, hogy a következő év lesz az első olyan év, amikor az ön által oly vészesen nagynak ítélt inflációs növekedéseket immáron a nyugdíjasok nyugdíj-kiegészítésénél figyelembe fogja tudni venni az új szabályozás, amelyet immár az új parlamenti többség fogadott el, hiszen 2004-ben első ízben a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján fogja számolni az infláció mértékét, azaz a ténylegesen őket érintő fogyasztói áremelkedések figyelembevételével kerül sor egyrészt a nyugdíjak emelésére, másrészt pedig ha szükség van rá, akkor év végével, novemberben a nyugdíj-kiegészítés meghatározására is.
Természetesen a képviselő úrnak van lehetősége a továbbiakban abban a vitában is részt venni, amely vitának eredményeképpen erre az évre az október közepétől kezdődő időszakban azon háztartásokban, ahol az átlagot el nem érő gázfogyasztás van, nem növekszik a gáz ára, annak ellenére, hogy önök - mind az MDF, mind pedig a Fidesz-frakció - ezzel riogatták ezen fogyasztók nagy többségét Magyarországon. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Lassan mondd, mert nem értjük!) El fogom mondani a képviselő úrnak külön lassan majd a szünetben. (Az elnök csenget.) A bevezetett árkompenzációval elértük azt, hogy az új kormány ígéreteinek megfelelően az átlag alatti fogyasztók esetében ez az áremelés, ez a gázáremelés nem következett be, hanem a kompenzáció révén (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Az elnök csenget.) a gázár számukra nem csökken.
Merem remélni, hogy az általam elmondott tények, illetve az általam felsorolt eddigi másfél évben hozott intézkedések a képviselő urat meg fogják arról győzni, hogy a következő hetekben, a következő hónapokban az itt folyó vitákban támogassa javaslataival, támogassa szavazatával a következő évi szociális intézkedések jobb megvalósulását és a jobb döntéshozatalt.
Köszönöm figyelmüket. (Taps és közbeszólás a kormánypárti padsorokból: És szavazzon a szegfűre!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me