HORVÁTH CSABA

Full text search

HORVÁTH CSABA
HORVÁTH CSABA (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Házelnök Úr! Miniszterelnök Úr! Képviselőtársaim! Örömmel hallgattam a házelnök úr megemlékező szavait. Magam is a közelgő nemzeti ünnep kapcsán szeretnék szólni, mert úgy gondolom, a politikai megosztottság nem lehet akadálya annak, hogy itt, az ország házában egymást tisztelettel meghallgatva emlékezzünk meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Csalódott voltam, amikor kiderült, hogy idén már egyik ellenzéki párt sem akar a parlamentben ünnepi ülést, és így a politikai pártok nem tudnak együtt emlékezni.
Néhány héttel ezelőtt talán naivan azt gondoltam, rendbe hozhatunk ebből valamit, hogy megmutathatjuk a politikában csalódott embereknek, hogy mi, politikusok is tudunk felelősen a nemzet egységéért cselekedni. A II. kerület polgármestereként örömmel fogadtam a hírt, hogy október 23-án mindkét ellenzéki parlamenti párt első embere kerületünkben emlékezik meg a XX. századi magyar történelem azon eseményéről, amellyel néhány napra pozitív és jövőbe mutató módon léptünk ismét a világtörténelem színpadára. Feltételeztem, hogy Magyarország volt miniszterelnöke és igazságügy-miniszter asszonya egyetért velem abban, hogy az egységre vágyó polgároknak jelzés értékű lenne, ha a két jobboldali párt vezetője és a kerület fiatal baloldali polgármestere együtt ünnepelhetne. (Derültség az ellenzék soraiban.) Tévedtem. Tapasztaltabb politikustársaim arra sem méltatták fiatal képviselőtársukat, egy jelentős budapesti kerület polgármesterét, hogy reagáljanak leveleire. Az üzenet egyértelmű volt: nem szeretnék meghallgatni gondolataimat. Ezért gondoltam, hogy itt mondom el, amit szerettem volna megosztani a Széna téren emlékezőkkel. Reméltem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr megtiszteli az Országgyűlést jelenlétével, és meghallgathatja, amit mondani szerettem volna. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból. - Dr. Áder János: Nem kíváncsi rá. - Varga Mihály közbeszólása.) Ahogy látom, képviselőtársam ma sem tisztelte meg a Házat. Sajnálom, de talán eljutnak hozzá is gondolataim. (Dr. Szakács Imre közbekiáltása: Személyeskedés!)
Tisztelt Ház! 1956. október 23-a a nemzeti összefogás pillanata volt. Ezért lenne jó most is a közös emlékezés. Akkor nem számított, ki honnan érkezett, ki milyen politikai irányzat követője volt, egy politikai eszme létezett: a nemzeti egység gondolata a nemzet érdekében. Ahogy Kassák Lajos írta ezekben a napokban: A csodálatos összehangolódás adja ennek a megmozdulásnak nagyszerű lélektani és erkölcsi jelentőségét. Mindenki, mindenki mintha a maga egyéni belátása szerint cselekedne, és nincs széthúzás.
Jó lenne, ha ez ma is igaz lenne. Akkor ez az ország egységesen a jövő felé fordult, az itt élő emberek le akarták zárni a múltat, hogy a jövővel foglalkozzanak. Szüleink, nagyszüleink olyan jövőben hittek, amiben amellett, hogy érvényesülnek a demokratikus elvek, hogy létrejön a nemzeti függetlenség, a magyarok szabadságban és jólétben élhetnek.
Amit '56 célul tűzött ki, azt a rendszerváltozás óta fokozatosan érte, éri el a magyar társadalom. A szabadság, a nemzeti függetlenség és a demokrácia már szilárd alapokon áll. A jóléti fordulat, a jóléti rendszerváltozás elkezdődött. (Zaj az ellenzék soraiban.) Egy dolog azonban hiányzik: a nemzeti egység. Jó lenne, hogy ha már a politikai egységet bizonyos politikusok, politikai erők ténykedésének köszönhetően nem tudjuk felmutatni, legalább ne osszuk meg a nemzetet. Törékeny az a politikai hatalom, az a pártvezetői pozíció, amely az emberek, a nemzet megosztására épít. Aki kisajátítja '56-ot, nemcsak a nemzeti ünnepet csúfolja meg, nemcsak megoszt, hanem a nemzetet, az országot, a köztársaságot is gyengíti. '56 emléke minden magyar emberé, '56 nem a politikáé, nem az államé, hanem az országé, az országban lakó embereké. (Zaj.) Senki nem veheti el a magyar emberektől csupán azért, hogy saját politikai céljaira használja fel.
És zárásként egy gondolat, amelyet egy éve hallottam itt Dávid Ibolyától: “Kötelességünk '56 tanulságát a jövőnk szolgálatába is állítani. Sorsot vállaló időben ugyanis kötelező az együttes gondolkodás, az egyeztetés a választási ciklusokon átmutató és túlmutató nemzeti értékek és érdekek mentén.”
Kérem azokat, akik nem fogadták el egy 33 éves baloldali politikus kinyújtott kezét, hogy a jövőben az idézett gondolat szellemében cselekedjenek, mert ezt várják el tőlünk honfitársaink.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me