KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mi is történt a Zala megyei Söjtörön? Söjtör lakói, jobb és baloldali polgárai és a nem is politizáló polgárai, akik büszkék arra, hogy ott született Deák Ferenc, a haza bölcse, a kiegyezés megálmodója és megalkotója, sok munkával, a kormány, a költségvetés anyagi támogatásával felújították, rendbe hozták a haza bölcsének szülőházát. A jól végzett munka feletti elégedettséggel és a haza bölcse iránti tisztelettel a szívükben készültek az ünnepre. Készültek Deák Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára, készültek a szülőház átadására. Meghívták a kormányt, hogy kapjon az esemény országos jelentőséget és országos nyilvánosságot.
De mások is készültek, a jobboldal radikálisai, nem a haza bölcse iránti tisztelettel, hanem ordas indulatokkal a szívükben. Készültek azok, akik gyűlölik a haladás eszméit; készültek azok, akik gyűlölnek mindenkit, aki a magyar történelem ezer éve során a haladás eszméi mellett kötelezte el magát. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Füttyel, síppal, dudával, bekiabálással belefojtották a szót az ország törvényesen megválasztott miniszterelnökébe. De nem csak ezt tették. Tönkretették egy település lakóinak ünnepét, meggyalázták Deák Ferenc emlékét.
A magyarságukkal oly hangosan kérkedők talpig nemzeti színű lobogóba burkolva tomboltak még a Himnusz alatt is. Azért tették, mert elvakítja őket a gyűlölet. Azért tették, mert biztatást, bátorítást éreznek egyes vezető jobboldali politikusok kétértelmű nyilatkozataiból. Azért tették, mert azt látják, hogy a jobboldal egyes vezetői csak külön tudnak ünnepelni nemzeti ünnepeken. Ha kormányon vannak, ott állnak vagy ülnek az első sorban, de elfelejtik meghívni az ellenzéket. Ha ellenzékben vannak, nem fogadják el a kormány meghívását a közös ünneplésre, a közös megemlékezésre, még a parlament ünnepi üléseit is meghiúsítják. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nincs is ülés.) Azért tették, mert azt tapasztalták, hogy a jobboldal egyes vezetői megvédik őket.
Mit mondott a Fidesz elnöke? A szólásszabadságról elmélkedett kedvenc műsorában, a közszolgálati rádió Vasárnapi újságjában. (Németh Zsolt: Védte a miniszterelnököt.) Azt mondta: hiba volt, hogy belefojtották a szót a miniszterelnökbe. Ezt üzente a tombolóknak. De üzent a miniszterelnöknek is, azt mondta: meg kell hallgatni az emberek véleményét. Mit, tisztelt képviselőtársaim? A füttyszót? A sípot? A trombitát? A tehénbőgést imitáló dudát kell meghallgatni? A tojások csattanását Deák szülőházának falán? Ezt kellene meghallgatni?! (Dr. Répássy Róbert: Nem lehet mindig csak tapsolni.) Ez az emberek véleménye? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Sajnos, igen. - Az elnök csenget.) Mit üzent a Fidesz elnöke Söjtör vérig sértett lakóinak? És mit üzent Deák Ferenc, a haza bölcse tisztelőinek?
Akik ezt tették, tisztelt Ház, és akik ezt bátorítják, azok újabb foltot ejtettek Magyarország, a magyar nemzet becsületén. Ne ejtsünk több foltot! Ne gyalázza meg senki többé egyetlen nemzeti ünnepünket sem! (Bánki Erik közbeszól.) A Magyar Szocialista Párt és a párt parlamenti frakciója csatlakozik elnök úr kezdeményezéséhez. Mi méltón fogunk ünnepelni október 23-án és valamennyi nemzeti ünnepünkön (Közbeszólások a Fidesz sorsaiból. - Az elnök csenget.), és felszólítom, felhívom az ellenzéki pártok vezetőit is: szólítsák föl saját tagjaikat, szólítsák föl saját szimpatizánsaikat, hogy viselkedjenek végre az ünnephez méltóan október 23-án!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me