CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Július hóban értesült a munkaügyi központ szentgotthárdi kirendeltsége arról, hogy problémák merültek fel a gyár további működtetésével kapcsolatban, mármint a GFP Mezőgépgyár Kft. működésével kapcsolatosan.
Az információk az akkori ügyvezetőtől származtak, hivatalosan sem a cég helyzetéről, sem a várható elbocsátásról tájékoztatást nem kaptunk. A termelés augusztus elején leállt, és a dolgozók szabadságának ideje alatt megkezdték a gépek és berendezések leszerelését és elszállítását – információink szerint – Lettországba.
A kft. dolgozói - 157 fő - csak szeptember első napjaiban értesültek a német tulajdonostól arról, hogy az üzemet bezárják. A kft. vezetése a várható csoportos létszámleépítésre tekintettel a munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezései ellenére sem kezdeményezett konzultációt a munkavállalókkal, nem jelentett be létszámleépítést a munkaügyi központnál.
Szeptember végén az adminisztratív dolgozók munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntették. A GFP Kft. ellen négy cég kezdeményezett bíróságnál felszámolási eljárást; a felszámoló kijelölése folyamatban van. A kérdésére válaszolva szeretném mondani, hogy a szentgotthárdi GFP Mezőgépgyár Kft. dolgozói számíthatnak a Bérgarancia Alap támogatására – a támogatás kamatmentes. Az eljárás az, hogy a felszámolónak vagy meghatalmazottjának kell a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet székhelye szerinti munkaügyi központhoz benyújtania az igényt.
Az első kérdésére válaszul szeretném jelezni, hogy az újsághírek pillanatában én kezdeményeztem a munkaügyi ellenőrzést az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőségnél. Az ellenőrzés megkezdődött, és természetesen a német tulajdonosnak is kötelessége a magyar jogszabályokat megtartani. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me