DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szemben az előző kormányzati ciklussal, amely elvette az Országos Köznevelési Tanács egyetértési jogát szakmapolitikai és jogszabályi kérdésekben, egyik első lépésem az volt, hogy biztosítsam, hogy e testület visszakaphassa ezeket a jogait, és a parlament törvényben rendelkezett erről, hogy azt a jogfosztást, amelyet a Fidesz elkövetett, valamilyen módon helyreállítsuk, és visszaadjuk a jogokat. Így alakulhat ki olyan helyzet, hogy az Országos Köznevelési Tanács döntése valóban fontos, amire figyelmet kell és érdemes fordítani, ahogy ezt ön is tette, képviselő úr, mert nem megkerülhető szakmai szervezetről van szó. Talán nem tévedek abban, hogy a Fidesz részéről nem sok interpelláció született akkor, amikor Pokorni miniszter úr megfosztotta érdemi jogaitól e testületet.
Az OKNT múlt csütörtökön 13 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett támogatásra méltónak tartotta a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatának a tervezetét, amelynek elfogadásával kapcsolatban egyetértési, azaz vétójoga van.
Fájhat ez önnek, képviselő úr, kérhetik szokásaikhoz híven a szavazatok újraszámlálását, megkérdőjelezhetik szokásaikhoz híven a döntéshozók legitimitását. Előbb azonban ajánlom tanulmányozásra a képviselő úrnak a közoktatási törvény 96. §-át, amely az Országos Köznevelési Tanács létrehozásának és működésének alapvető kérdéseit szabályozza.
Az OKNT-nek 23 rendes és 8 póttagja van. Az OKNT tagjait az oktatási miniszter kéri fel a következők szerint: 3 tagját saját választással, 10 tagját és 3 póttagját az országos pedagógiai szakmai szervezetek, 6 tagját és 3 póttagját a pedagógusképző felsőoktatási intézmények, 2 tagját és 1 póttagját a Magyar Tudományos Akadémia, 2 tagját és 1 póttagját az országos munkaadói szövetségek és munkaadói kamarák jelölése alapján. A felkérés a miniszter által delegált tagok kivételével, akiknek felkérése az érintett miniszter megbízásának lejártával megszűnik, 5 évre szól.
Itt jegyzem meg, képviselő úr, hogy… (Révész Máriusz: Kaptak pénzt vagy nem kaptak, ez a kérdés! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Természetesen kaptak pénzt, elmondom, ha ez önöknek szokatlan: 66 ezer forintot havonta, miután az OKNT bízta meg őket (Az elnök ismét csenget.), hogy ebben a bizottságban részt vegyenek. De majd írásban odaadom a maradékot, hogy el tudja olvasni (Révész Máriusz közbeszólása.) a képviselő úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me