DR. PERSÁNYI MIKLÓS

Full text search

DR. PERSÁNYI MIKLÓS
DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az autópályákon levő forgalomnövekedés egyre több környezetvédelmi problémát okoz, és nyilván ennek csökkentése fontos feladatot jelent. A tárca elsődleges feladata ezen a területen a környezeti állapotot javító intézkedéseket megalapozó jogszabályi háttér kialakítása és ennek a számonkérése.
Amikor készült az M3-as autópálya - 1985 előtt tervezték -, a létesítéskor még nem voltak érvényben azok a szigorú zajvédelmi előírások, amelyek megelőznék a tárgyban jelzett problémákat. Ma már csak olyan autópálya épül, amely a zajkibocsátás szempontjából megfelel a vonatkozó előírásoknak. Nyilván ez önmagában nem válasz az M3-as kérdésére, ahol, amióta megépült, ez a zajprobléma fennáll, az előző kormány idején is fennállt. Ez az érvényben lévő zaj- és rezgésvédelemről szóló rendelet, a 12/1983-as minisztertanácsi rendelet azt mondja, hogy az út forgalma által okozott határérték-túllépés megszüntetését a környezetvédelmi hatóság csak akkor kezdeményezheti, ha a terhelés az új létesítményekre megengedett zaj- és rezgésterhelési határértéket jelentősen túllépi.
Minisztériumunk a XV. kerületi lakosok panaszbeadványát most szeptemberben megkapta, ezt továbbította a Közép-dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőséghez, hogy a kifogásolt környezeti terhelést méréssel ellenőrizze, és a vizsgálati eredmények birtokában a szükséges és lehetséges hatósági intézkedéseket tegye meg. Amennyiben a vizsgálat eredményei jelentősen meghaladják ezt a mértéket - minden bizonnyal meghaladják -, akkor a környezetvédelmi felügyelőség zajcsökkentési intézkedések (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) megtételét fogja kezdeményezni. Ez jelentheti azt, hogy zajvédő fal megépítésére kötelezi az út üzemeltetőjét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me