SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A 21-es számú fő közlekedési út Salgótarjántól Hatvanig terjedő szakaszán az elmúlt években minden egyes településhez csatlakozóan megépült a csomópontok, lekanyarodó sávok bevezető szakasza. A korábbi kormányzati ciklusban a polgári kormány közben elindította a 21-es számú fő közlekedési út előzési szakaszainak megépítését. Az M3-as autópályáig hat szakasz kiépítését tervezi a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, mint ahogy azt korábbi válaszában már jelezte a miniszter úr is részemre.
Örömmel értesültem arról, hogy ezek közé tartozik a Pásztót is érintő 4-es számú gyorsítószakasz megépítése. Ezzel együtt rendkívül fontos kérdés, hogy megvalósul-e a Pásztóra bevezető út csomóponti fejlesztése. Szeretném jelezni, hogy Pásztó a Mátra nyugati kapuja, és a 21-es számú főútról Pásztó városát a 29+540 kilométer-szelvényű csomóponton keresztül közelíti meg a legtöbb jármű. Mint ahogy arról már korábban értesültünk, a csomópont korszerűsítésére az engedélyezési tervek elkészültek, a közúti hatóság az engedélyt is kiadta már. Konkrét időpont azonban a csomópont kiépítésére, megvalósítására nem volt kijelölve.
A miniszter úr korábbi válaszában kitért rá, hogy a pénzügyi lehetőségeik függvényében a csomópont átépítését tervbe veszik. Abban az esetben, ha a 21-es fő közlekedési út 4-es számú gyorsítósávja elkészül, a későbbiekben nem lesz már rá mód, hogy a csomópont kiépítése is megtörténjen. Pedig tudjuk, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sok súlyos közúti baleset következett be. Ezek közül én 2003-ban csak kettőre térnék ki. Sajnos, május 6-án egy olyan közlekedési baleset volt, amelynek tíz sérültje volt, ezek közül sajnos egy magyar állampolgár a helyszínen életét vesztette. Aztán október 7-én szintén bekövetkezett egy súlyos közlekedési baleset, ahol a két súlyos sérült közül, akiket a tűzoltók menekítettek ki gépjárművükből, sajnos kórházba szállítás közben egy fő ismételten életét vesztette.
A 21-es számú főúton közlekedő gépjármű-tulajdonosok, velem együtt azt szeretnék pontosan tudni, hogy konkrétan melyik évben hajlandóak a rendkívül balesetveszélyes csomópont korszerűsítését elvégezni. Az elmúlt időszakban Pásztó város önkormányzata a Nógrád Megyei Közútkezelő Kht.-vel több alkalommal nyújtott be pályázatot, és városunk önkormányzata saját erőt is biztosított volna a csomópont kiépítéséhez.
Kérdezném tehát ismételten a miniszter úrtól, pontosan mikor várható a 21-es számú fő közlekedési út 29+540-es kilométerénél a csomópont kiépítése.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me