DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nincs pénz, mondja a képviselő úr. Olyan módon természetesen, ahogy az önök kormányzása alatt egyeseknek volt, olyan módon nincs pénz, képviselő úr, hisz a kézből etetés politikája megszűnt, és ma már a kormánypártba sem kell belépni annak érdekében, hogy valaki pályázatos úton támogatáshoz jusson. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Nézzük a költségvetési összefüggéseket és összehasonlítás lehetőségét, hogy van pénz vagy nincs pénz! Önök a 2002. évre készítettek utoljára költségvetést, az agrártermelés és a vidékfejlesztés számára 194 milliárd forintot terveztek be. A jövő évben az agrár- és vidékfejlesztés céljaira összességében 294 milliárd forint áll rendelkezésre, tehát ez azt jelenti, hogy kettő év alatt 50 százalékkal növekedett a mezőgazdasági termelők támogatottsága. Ezt nevezik önök pénzhiánynak, tisztelt képviselő úr. (Zaj.) Természetesen az átállásra a mezőgazdasági rendszerváltás évében ennek ellenére egy feszes és takarékos költségvetésünk van.
Arra, hogy miképpen változott a mezőgazdasági termelők versenyképessége, képviselő úr, már az előző felszólalásomban utaltam, ezt ugyanis a beruházásokon lehet leginkább lemérni. Szeretném egyértelműen leszögezni: van géptámogatás a második félévben is, méghozzá szinte korlátlanul, abból a pénzalapból, amiből önök egy fillért nem tudtak fölhasználni a kormányzásuk alatt. Tehát folyamatosan lehet pályázatot beadni géptámogatásokra.
Hogy van-e elképzelés és fejlesztési koncepció, e tekintetben szeretném önöket megnyugtatni, elkészült a nemzeti fejlesztési terv, ennek öt operatív programja. Az egyik az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, ebben kiemelten a mezőgazdasági termelés versenyképességét és a vidék fejlesztését kívánjuk szolgálni, így tehát továbbra is lesz géptámogatásra lehetőség, továbbra is lehet a termékfeldolgozásra támogatást igényelni, a vidék infrastruktúráját fejleszteni, a mezőgazdasági termelők alternatív tevékenységeinek fejlesztésére is lesz lehetőség. Ezen túl elkészítettünk egy nemzeti vidékfejlesztési tervet is, amely a garanciaalap kísérő intézkedéseihez tartozik. Ebben a vidékfejlesztési tervben a környezetkímélő gazdálkodókat kívánjuk kiemelten segíteni, a kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodókat, a mezőgazdasági területen ültetvényt, illetve erdőt telepítőket, és sorolhatnám tovább azokat a pozitív célokat, amelyek érdekében támogatáshoz tudnak jutni a mezőgazdasági termelők.
Azt kérdezi képviselő úr, hogy a koppenhágai megállapodás mögött van-e titkos paktum. Egyértelműen le tudom szögezni, hogy nincs titkos paktum. Az Európai Unió jelenlegi tagországai sem önmaguk ellenségei, nem érdekeltek abban, hogy a magyar vidéken a magyar mezőgazdasági termelők ne tudjanak megélni, így tehát a támogatások elosztásában is reméljük, hogy olyan megoldás születik, amely lehetővé teszi az átmeneti év levezénylését is.
Képviselő úr problémaként vetette fel, hogy drágult a tojás. Úgy gondolom, hogy ennek örülni kéne, tisztelt képviselő úr, hisz három éven keresztül önköltségi ár alá csökkent a tojás, és valóban a termelők nem kapták meg azt a mértéket, de szeretném leszögezni, hogy a piaci kereslet-kínálatot nem a kormány vezényli (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem az árak ennek megfelelően alakulnak, így a tojásár legalább most már fedezi a termelők költségeit is, méltányos jövedelmet biztosít.
Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me