VÉGH LÁSZLÓ

Full text search

VÉGH LÁSZLÓ
VÉGH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A magyar gazdák komoly várakozással tekintettek a 2003-as esztendő elé. Joggal gondolhatták azt, hogy a sikeresnek mondott európai uniós csatlakozási tárgyalások lezárása után megkapják a felkészüléshez szükséges állami segítséget. A magyar gazdáknak azonban csalódniuk kellett. Támogatás helyett a szocialista kormány a mezőgazdaság módszeres szétverésébe kezdett. Egyre elkeseredettebb emberek művelik a magyar földet, egyre riasztóbb kép tárul elénk a magyar mezőgazdaság állapotáról.
Nézzük csak az elmúlt egy-két hét történéseit. Folyamatosan drágul a tojás. A tojásszövetség titkára az okokat - lassan mondom - a növekvő takarmány- és energiaár-emelésekben látja.
(15.10)
A kormány megvonta a léalmatermelők támogatását, akiket az aszály igen komolyan érintett. Ők végső elkeseredésükben az utakra vonultak. Bár az ön tárcája szerint, mint azt Szanyi Tibor államtitkár úrtól megtudtuk, az idei aszályhisztéria csak arra jó, hogy egy jól szervezett ágazati lobbicsoport néhány milliárdra megkaszálja az államot. Újabb agrártámogatást függesztettek fel, mert kimerült a keret. Mint tudjuk, a gépbeszerzési és a meliorációs támogatást már korábban leállították. Leállt a szövetkezeti üzletrészek felvásárlása is, ami 60-70 ezer üzletrész-tulajdonost károsít meg. Két és félszeresére akarják növelni a bor jövedéki adóját, ráadásul törvénysértő módon mellőzték az egyeztetést a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával.
Tisztelt Miniszter Úr! A tények magukért beszélnek. A szocialista kormány agrárpolitikája két szóban elfér: nincs pénz. Nincs pénz a versenyképesség biztosítására. Nincs pénz az ágazati válságok kezelésére. Nincs pénz a gazdák támogatására. A költségvetési források sem lesznek elegendőek a csatlakozás előtti utolsó időszakra. A mezőgazdaság leépülése tovább folytatódik.
Kérdezem tehát miniszter urat: hogyan kívánja a tárca még az európai uniós csatlakozás előtt a magyar gazdák esélyeit javítani? Mikor kívánja a tárca nyilvánosságra hozni a támogatni kívánt nemzeti programokat? Lesznek-e az ideihez hasonló támogatások 2004. január 1-je és 2004. május 1-je között? Az Állami Számvevőszék álláspontja szerint az intézményrendszer nem lesz alkalmas a támogatások fogadására. Ön mit gondol erről, miniszter úr? Nem rejlik-e a koppenhágai megállapodás mögött egy olyan titkos paktum, mely szerint a sikeres uniós csatlakozásunk feltétele az, hogy előtte tönkre kell tenni, majd külföldiek kezére játszani a magyar mezőgazdaságot?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me