DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Szabó Zoltán képviselőtársam két nagyon fontos és szerintem kitűnő kérdést tett fel. Nekem az az érzésem, hogy a második témakörben, amiről beszélt, most meg fogom győzni. A következő példát hadd mondjam el képviselőtársam számára.
Hivatkoztam az 1989-es Btk.-módosításra. Emlékszünk rá, az a Btk. azt a célt szolgálta, hogy a kommunista rendszer védte a hatalmát, és fellépett mindenki ellen az izgatás címszó alatt, aki kritizálni merte politikailag a rendszert. Megjegyzem, amellett, hogy felléptek az ellenzékiek ellen, felléptek az egyszerű, a kocsmában véleményt kifejtő hétköznapi emberrel szemben is, egyúttal nagyon keményen elnyomták a cigányozást és az antiszemitizmust is. Ez volt a Kádár-rendszer öröksége, ez volt a szólásszabadság korlátozása.
Mi történt az Egyesült Államokban? 1928-ban született egy legfelsőbb bírósági döntés, amely a Ku-Klux-Klan tagjaival kapcsolatban kifejtette azt, hogy amennyiben pusztán a véleményüket fejtik ki, megvan a lehetőségük és a szabadságuk, hogy ezt megtegyék. Természetesen erőszakos cselekmények esetében velük szemben is föl kell lépni a büntető törvénykönyv alapján. 1958-ban az Amerikai Egyesült Államokban azon ítélet alapján, amit ebben a Ku-Klux-Klan-ügyben hoztak, indult el a feketék polgárjogi mozgalma. 1958-ban! És ez az 1958-as mozgalom, ami a '28-as ítéleten alapult, hozta meg az amerikai feketék emancipációját.
A szólás szabadsága. Ez hozta meg azt a fantasztikus fordulatot az amerikai társadalomban, amelyet azóta mindenki egyébként csodálattal figyel, hogy hogyan sikerült egy ilyen elesett néprétegnek azt a segítséget megadni, amit meghoztak. Ezt jelentette a szólás szabadsága, képviselőtársam. Ezt jelenti, és ez a tartalma annak, szemben azzal, ami a mi pártállami gyakorlatunk volt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me