GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Rövid a hozzászólás időtartama, ezért részletekbe nem megyek, csak néhány alapmomentumot szeretnék megvillantani.
Amikor szakképzési hozzájárulásról, képzésfejlesztésről beszélünk, akkor a legfontosabb hangsúlyt az kell, hogy kapja, hogy a gazdaság szerepvállalói minél érdekeltebbek legyenek a tekintetben, hogy ebben intenzív szerepet vállaljanak. Az elmúlt tíz-tizenegynéhány esztendő bebizonyította azt, hogy ha a kellő érdekeltség nincs meg, akkor hogyan és miképp rendeződnek át a folyamatok, az intézmények keretei között mennyire dominánsan nő a szakképzéssel való foglalkozás akár a gyakorlati képzés tekintetében is; és bebizonyosodott a másik oldala is, hogy bizonyos értelemben a piac fogadókészsége a kibocsátott szakmai képesítéssel bíró fiatalok tekintetében pedig mennyire válik korlátozóvá. Ezért nem véletlenszerű az, hogy lehetőség szerint minél mélyebben és minél nagyobb mértékben be kell vonni a gazdálkodó szervezetek képviselőit e tekintetben. Úgy gondolom, ehhez minden olyan részletkérdést, ami az anyagköltség elszámolásával kapcsolatos, vagy éppen bármi mással, ami könnyíti a gazdálkodó szervezetek szerepvállalását, meg kell teremteni.
A másik oldalról nézve pedig - bár jelen pillanatban Kuzma úr nincs bent, de azért mindenképpen szeretném megfogalmazni - a pénzeket nem az iskolákba kell helyezni. Nem azt mondom, hogy az iskolákba nem kell helyezni. Én azt mondom, hogy a pénzeket, a forrásokat oda kell helyezni, és lehetőség szerint a motivációs alapot abba az irányba kell megteremteni, ahol ennek a legnagyobb a hasznosultsága. Tehát ha a gazdálkodó szervezetek kötelékei között történik meg ez így, akkor oda, ha az intézményi, iskolai keretek között, akkor pedig oda. Nem szabad direkt módon meghatározni a pénzek felhasználásának ilyeténképpeni irányát.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me