FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Megmondom őszintén, hogy a feketefoglalkoztatás felszámolása érdekében nagyon nagy lépésnek tartom ezt a törvényt. Ebből következik, a legfontosabb mondat ebben a törvényben számomra is a munkába lépést megelőző bejelentési kötelezettség megoldása.
Azt is nagy örömmel látom, hogy itt, a parlamentben minden párt egyetért ezzel az elképzeléssel, még ha többen aggályokat is megfogalmaznak ezen a téren. Hangsúlyozni szeretném azonban, nehogy rossz szájízünk legyen, hogy ez nem mindig volt így.
Néhány gondolatot mondanék az előzményekről. A rendszerváltás óta bizonyára sokan felvetették ezt a problémát, én csak azokat az elképzeléseket említeném meg, amelyeket magam is benyújtottam ezen a téren.
Például 1998-ban megkérdeztem az akkori minisztert, Harrach Péter urat, hogy a munkaerő-kereskedelem felszámolása érdekében milyen lépéseket terveznek tenni. Megmondom őszintén, a kérdésnek ez volt a lényege: a miniszter úr gyakorlatilag úgy tett, mintha meg se értette volna ezt a problémát. Ezt követően, 1999-ben törvénymódosító javaslatot nyújtottam be Jauernik képviselőtársammal a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény módosításához, amiben azt javasoltuk, hogy a biztosított a jogviszony kezdetének számító napig nyilvántartásba legyen véve. Nagyon emlékszem rá, hogy kik voltak azok a képviselők, akik a mai ellenzéki, akkor kormánypárti oldalon teljesen lehetetlennek tartották ezt a megoldást, és nyilvánvalóan nem is fogadták el a javaslatunkat.
Amikor pedig ez a kormány megkezdte a működését, 2002 júliusában tettem fel kérdést, amelynek a lényege szintén: a társadalombiztosítás nélküli foglalkoztatás visszaszorítása érdekében tervezi-e a kormány az előzetes nyilvántartásba vétel bevezetését? 1998-tól kezdődően nem volt olyan, a foglalkoztatás ellenőrzéséről szóló, a munkaügyi ellenőrzésről szóló, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénymódosítás, amikor ezeket a kérdéseket ne vetettük volna fel.
Ezért én nagyon örülök annak, hogy most valóban olyan törvényjavaslat van előttünk, amelyik ezt a kérdést meg akarja oldani. Nagyon fontos kérdés ez, kedves képviselőtársaim, mert éppen megnéztem a történetét és az időrendjét annak, hogy mikor álltunk a legközelebb ahhoz a pillanathoz, amit most javasolunk, tehát hogy a munka megkezdése előtt megtörténjen a bejelentés - nem tudok olyan magyar törvényről, amelyik ezt megfogalmazta volna. A legközelebb az 1997. évi LXXX. törvénnyel voltunk ehhez, amikor 1998 januárjától kezdve néhány hónapig élt az a szabályozás, hogy három munkanapon belül kellett megtenni ezt a lépést. Ez volt a legközelebbi ezen a téren, és ezt követően a Fidesz-kormány azonnal módosította ezt a következő hónap 10. napjáig.
Ilyen előzmények után kerül sor erre a módosításra, és megmondom őszintén, kedves képviselőtársaim, nekem is vannak aggályaim a technikai kérdéseket illetően. Magam sem látom, hogyan fog ez megtörténni, hiszen a törvény valóban nagyon szűkszavú, szándékokat fogalmaz meg, és számomra sem tűnik ki belőle a technikai megoldás lehetősége. Így azután nem is tudom, hogy a munkáltatóknak majd milyen gondokkal kell szembenézniük, hiszen a puding próbája az lesz, ha megszületik az a rendelet, amelyik ennek a törvénynek az alkalmazásáról fog szólni. Én el tudom képzelni, hogy a munkáltatók széles köre fog majd ez ellen valamilyen módon tiltakozni, legalábbis azok a munkáltatók, amelyek nemcsak azt szavalják majd, hogy most egy újabb, gyors, plusz adatszolgáltatásra lesznek kötelezve, hanem azt is sokan be fogják látni, hogy ez a kérdés a feketemunka korlátozását fogja jelenteni.
Természetesen nem vagyok már olyan naiv, hogy azt higgyem, a feketemunka korlátozása vagy megszüntetése ezzel a törvénnyel egyszerre meg fog oldódni, mert számos olyan kérdés fenn fog maradni, amelyik nem megoldott. Tehát nem lesz közömbös, hogy munkaviszonyban vagy milyen formában fognak dolgozni az emberek, hiszen a munkaviszonyban történő foglalkoztatással szemben ma már számos olyan alkalmazási mód létezik, amelyik tág teret ad a munkáltatónak. Tehát lehet, hogy ennek a törvénynek majd lesznek olyan hatásai, amelyek kedvezőtlenek lesznek. Előfordulhat, hogy a munkáltatók egy része más alkalmazási formát fog majd választani ebben az esetben, hogy kikerülje ezeket a kérdéseket.
Bizonyára ez a törvény sem fogja megoldani, hogy milyen bér mellett fognak dolgozni az emberek, hiszen ez egy következő, nagyon érdekes kérdés, hogy mennyi bért fizetnek a dolgozónak, és mennyi a bejelentett munkabér. Ez a törvény erre nyilvánvalóan nem ad választ, de az egészen bizonyos, hogy magával a munkaviszony létesítésével kapcsolatban, hogy egyáltalán a társadalombiztosításnál be legyen jelentve a dolgozó, ezen a téren ez a törvény rendkívül nagy változást fog előidézni. Megmondom őszintén, a választási körzetemben is rengeteg hasonló problémával találkoztam az elmúlt években. Nagyon gyakori, hogy ma már a munkáltatónál és a munkavállalónál is ott van egy biankó munkaszerződés, amit bármikor beélesíthetnek. A dolgozó sokszor azt hiszi, hogy be van jelentve a társadalombiztosításhoz, és kiderül - néhány esetben ez a hozzáférés ma még sok dolgozó számára korlátozott -, hogy nincs bejelentve. Ezt a puszta tényt ez a törvény most meg fogja oldani, és én ezt örömmel üdvözlöm, ezért kérem képviselőtársaimat - bár úgy érzem, erre nincs őrült nagy szükség -, hogy ezt a törvényjavaslatot támogassuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
(12.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me