DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A közlekedési tárcának az a feladata, hogy négy dolgot próbáljon meg érvényesíteni, négy értéket képviseljen, ennek szerezzen érvényt. Az első és legfontosabb, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit teremtse meg. A második, hogy az időt segítse megnyerni, hogy olyan útvonalak álljanak rendelkezésre, hogy ennek hiánya miatt ne veszítsenek időt a közlekedők. A harmadik dolog, amire odafigyelünk, hogy olyan környezeti terhelés alakuljon ki vagy mérséklődjön hazánkban, ami méltó az európai országok színvonalához, ne legyünk elmaradott, hátsó, balkáni ország. A negyedik az adófizetők pénze. Ugyanis mindaz, amit el akarunk érni, nem ingyen van; nincs ingyen leves, ezt tanítják már nagyon régóta. Tehát amikor ezeket a nagyon fontos célokat el akarjuk érni, vizsgálnunk kell, hogy mi mibe kerül.
Az előző kormánytól megörököltük, hogy a kapuk a futball fellendítése érdekében a futballpályákra valók. Igaz, a futball ettől nem lendült fel, viszont tény, hogy attól az európai uniós irányelvtől viszont jóval hátrább kerültünk, amelyik a tényleges úthasználattal arányos díjfizetést írja elő.
A bevezetett matricarendszer e tekintetben egy átalánydíjas rendszer, butább rendszer, mint volt az, amelyik korábban érvényesült. Amikor tehát arról beszélünk, hogy ezt a buta rendszert hogyan lehet hozzáigazítani a kereslethez, hogyan lehet hozzáigazítani az igényekhez, hogyan lehet hozzáigazítani a használathoz, a biztonsághoz, az időmegtakarításhoz és a környezetterhelés mérsékléséhez, akkor lényegében arról beszélünk, hogy hogyan kell átalakítani addig is, amíg a technika nem teszi majd lehetővé, hogy újra visszatérjünk oda, ahol voltunk négy évvel ezelőtt: az Európai Unió fejlett országainak működéséhez.
A Szabad Demokraták Szövetsége európai jellegű, európai alapzatú úthasználatot, közlekedésfejlesztést képvisel, és a kormány is ezt képviseli. Ezért a matricarendszer átalakításában az vezetett bennünket, hogy megpróbáljunk az igényekhez igazodni, de ugyanakkor az adófizetők zsebét kímélni.
Azaz két összefüggés alapján alakult ki, alakult át és alakul még a matricarendszer. A kereslet és a kínálat, az adófizetők és az úthasználók közötti összefüggést vizsgáljuk. Azt szeretnénk, hogy ne az adófizetők fizessék meg az úthasználók helyett - vagy jelentős mértékben - az úthasználat költségeit. Ezért vált ez a rendszer cizellálttá, ezért vezettük be a négynapos matricát is, mert abból indultunk ki, hogy bizonyos időszakokban – mint amilyen a nyár – jelentősen, mintegy 40 százalékkal megnő elsősorban a személygépkocsik forgalma; nyilván két ok miatt: mert hazánk a turizmus célpontja, másfelől pedig azért, mert tranzitország.
A négynapos matrica vásárlóinak több mint 50 százaléka külföldi rendszámú gépkocsi volt. Ezért ebben az időszakban nekünk a kereslet és a kínálat összefüggését kell vizsgálnunk. Az év más időszakában azonban azzal számolunk, hogy hazai, belföldi rendszámú személygépkocsik fogják használni ezt, márpedig nekünk az a célunk, hogy megkönnyítsük a biztonságos és a környezetre kisebb terhelést jelentő autópálya-használatot.
Ezért rendszerbe állítjuk, tehát nemcsak ideiglenes kísérletként használjuk a négynapos matricát, és a rendszerbe állítás következménye az, hogy a matrica ára a kereslet-kínálati szempontból legfrekventáltabb időszakban a kereslethez igazodik, ezen az idényen kívül pedig árengedményt adunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A négynapos matrica így fog bevonulni, nem virgáccsal, hanem remélhetőleg karácsonyi ajándékkal a karácsonyi időszakban és az egész évben.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me