LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az Egyesült Nemzetek Szervezetének ajánlása szerint az idei esztendő a mozgássérültek éve. Magyarország világviszonylatban nem áll rosszul a fogyatékossággal élők sorsával való törődés terén, de európai szinten már szembeötlőek az elmaradások. Minden felelős közéleti személynek, így az országgyűlési képviselőknek is fel kell tenniük a kérdést, hogy Magyarország mennyiben tett eleget az ENSZ ama ajánlásának, hogy 2003-ban minden tagállam a korábbiaknál fokozottabban törődjön a fogyatékossággal élők sorsának javításával.
Meg kell állapítanunk, hogy Magyarország nem teljesítette a javasolt ENSZ-feladatot. Nálunk nem a fogyatékossággal élők éve volt a 2003. esztendő, más országokkal szemben Magyarországon nem erősödött, hanem gyengült a fogyatékossággal élők állami megsegítése.
Tisztelt Ház! 2003-ban, a mozgássérültek évében aktualitását veszítette az előző kormánynak “Az akadálymentes közlekedés fejlesztése” című beruházási programja. A program feladata a közlekedési tárcához tartozó személyszállítási közszolgáltatást végző társaságok állami támogatása volt az akadálymentesség megteremtése érdekében. Elsősorban a járműpark átalakítását támogatták. Szükséges azonban a teljes közlekedési lánc akadálymentesítése, ezért a korábbi tervek alapján a kapcsolódó létesítmények, így az állomások és aluljárók akadálymentesítését is támogatni kívánták.
A 2002. évben 284 millió forint állt rendelkezésre ilyen célokra. 2003-ban már csak harmadannyi összeget irányzott elő ilyen célokra a költségvetés, 100 millió forintot. Elsősorban vasúti kocsik célorientált átalakítására, a Volán-társaságok akadálymentes fel- és lejutást biztosító autóbuszainak a beszerzésére fordítják ezt az összeget. A tendencia aggasztó: a közlekedés akadálymentesítésére az idei 100 millió forint helyett 2004-ben csak 45 millió forintot irányoz elő a gazdasági és közlekedési tárca.
Ma nagyon lassú az akadálymentesítési program valóra válása. A költségvetési intézmények akadálymentesítésére a jelenleginél lényegesen nagyobb összegeket kellene áldozni, mivel ma a kerekesszékkel közlekedők számára csak a közintézmények 16-17 százaléka közelíthető meg, azaz 83-84 százalék önerőből megközelíthetetlen. Az önkormányzatok valamennyi középület akadálymentesítésére ma saját erőből nem képesek, közismert az anyagi helyzetük. Ezért fokozott állami segítség kellene ennek a célnak a teljesülése érdekében.
2004 végéig a szállodák és éttermek akadálymentesítését el kellene végezni, de a munka még 90 százalékban várat magára.
(9.20)
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium központilag is segíteni kívánta a szükséges átalakításokat, de az ilyen célokra szánt keretnek mindössze az egyhatodára tartottak igényt. Nagyon sok vállalkozó sajnos nem tud erről a lehetőségről, de sokan vannak várakozó állásponton, hátha az akadálymentesítés hiánya miatt kiszabott büntetés aránytalanul kevesebb lesz, mint a beruházás költsége. A versenyszféra területén már most kilátásba kellene helyezni a szankciók, büntetések vagy hátrányosabb besorolás alkalmazását, ha láthatóan nem tesznek semmit az akadálymentesítés érdekében.
A polgári kormány 2002. évi állami költségvetése 4 milliárd 85 millió forintot biztosított a mozgáskorlátozott személyek közlekedési támogatására. Éppen a mozgáskorlátozottak nemzetközi évében az új kormány 2,6 milliárd forintra csökkentette le ennek a támogatásnak az összegét.
Végül a sok egyéb adat és tény mellett szeretnék szólni a szervezetek támogatásának hiányáról, csökkenő mértékéről. Ugyanis súlyos érvágások érik a fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteit a következő évben. Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének az idei 75 millió forintos költségvetési támogatása 58 millió forintra csökken. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az idén 152 millió forint támogatáshoz jut, a jövő esztendőben csak 118 millió forintot irányoztak elő. A Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége 205 millió forint támogatást kap az idei esztendőben, jövőre csak 159 millió forint támogatáshoz jut.
Nagyon kérem miniszter asszonyt, próbáljon odahatni, hogy a következő esztendőben ez a költségvetés a fogyatékossággal élők javát szolgálja majd.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me