DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Három rövid reagálásom lenne a fölvetésére. Az egyik, hogy a SAPARD-pályázatok ügyében fölmerült probléma, amelyről a képviselő úr szólt, egy ismert probléma. Úgy gondolom, hogy a fölmerült ügy kezelése érdekében van értelme megnézni azt, hogy mely időpontban és milyen feltételekkel történő pályázatok elbírálásáról és elszámolásáról van szó.
A második kérdéskör, amit képviselő úr érintett, az, amely a kormány benyújtott adótörvény-javaslatában szerepel, és a parlament jelenleg tárgyalja. Ezzel kapcsolatban a módosító indítványokról a jövő héten hétfőn fog szavazni a parlament. Ebben a benyújtott javaslatban valóban szerepel az az egységesítésre törekvő elgondolás, amely azt tartalmazza, hogy a jövőben egységesen Magyarországon az Európai Unióból, illetve költségvetési forrásból biztosított támogatások esetében ne legyen meg dupla igénybevétel lehetősége senki számára, azaz a támogatásokra jutó áfa nem lenne visszaigényelhető, mert ebben az esetben tiszta helyzet teremtődne. Elég sok konfliktus volt az elmúlt években Magyarországon különböző kommunális beruházások megvalósítása során a visszaigényelhető vagy vissza nem igényelhető áfával. Ebből következően meggyőződésünk szerint ezt a későbbiek során érdemes egységesen tenni.
Ráadásul, az Európai Unióban ennek viszonylag egyértelműen kialakult szabályrendszere van, ehhez fog tudni Magyarország alkalmazkodni akkor, ha a benyújtott adótörvény-módosításnál az áfarészre vonatkozóan ezt a szabályozást érvénybe fogjuk léptetni. Ennek van egy olyan alszabályozása, hogy az éves költségvetési törvényben ugyanakkor lehetősége van arra a mindenkori parlamentnek, hogy meghatározza, hogy mely beruházások esetén nem kell érvényesíteni ezt a fajta elszámolást. Ez szerepel is a benyújtott költségvetési törvényjavaslatban. A tulajdonképpen megkezdett beruházások esetében nem kell majd érvényesíteni, ilyen az autópálya-építési program, a gyorsforgalmi úthálózat-építési program, a metróberuházás, illetve azok a megkezdett fejlesztések, amelyekről a kormány már döntött az elmúlt időszakban, és a következő évben pedig a parlament is döntést fog hozni. Tehát a jövő évben induló címzett beruházásokra is érvényes ez a fajta javaslat a költségvetési törvény most benyújtott változata szerint. Úgy gondolom, hogy a parlamentben ez a javaslat többséget is fog kapni.
A harmadik megjegyzésem a képviselő úr által elmondottakra pedig pusztán annyi, hogy mindenképpen célszerű már csak azért is, mert május 1-jétől az Unió tagjaként Magyarország frekventált figyelemben fog részesülni abból a szempontból is, hogy milyen egzakt és milyen zárt rendszert működtet az általános forgalmi adó elszámolásánál, hiszen ezeknek a bevételeknek Európai Unión belüli elszámolása is fontos kritérium lesz a későbbiek során. Tehát törekednünk kell arra, hogy zárt rendszereket működtessünk, és minden olyan lehetőség, amely korábban kvázi kiskapuként működött, a későbbiek során Magyarország uniós tagságára tekintettel is bezárandó, illetve megszüntetendő.
Ehhez kérem az ellenzéki képviselők támogatását is, természetesen a kormánypárti képviselők támogatását is a jövőben, és remélem, hogy ilyen egzakt és zárt rendszert sikerül kialakítani az általános forgalmi adózás rendszerében is.
Köszönöm szépen figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me