NÓGRÁDI ZOLTÁN

Full text search

NÓGRÁDI ZOLTÁN
NÓGRÁDI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy szomorú SAPARD-történetre szeretném fölhívni a figyelmet, amely talán nem is a maga valóságában szomorú - bár jó néhány száz pályázónak komoly problémát okozott -, hanem a gyakorlatot tekintve nem túl szerencsés, főleg a jövő feladatait figyelembe véve, amely az európai uniós csatlakozásunkat jelenti.
2002 ősze folyamán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium SAPARD Hivatala meghirdette Magyarország nyolc SAPARD-intézkedése közül az első három támogatási célra vonatkozó támogatási pályázatokat. A sajtóból tudtuk meg, hogy Alan Wilkinson úr, az Európai Bizottság által fenntartott SAPARD-osztály vezetője szerint is már túl bürokratikusra és túl drágára sikeredtek ezek a pályázati felhívások, ezek a pályázati kondíciók, de emellett kellett az első pályázóknak, vállalkozóknak és önkormányzatoknak 2002 végén benyújtani a pályázataikat.
Az Európai Bizottság véleménye szerint a Pénzügyminisztérium nyomására a pályázati feltételek túl szigorúra sikeredtek. Alacsonyak lettek azok a támogatási százalékok, támogatási intenzitások, amelyek mellett a pályázati forrást igénybe vehetik a kedvezményezettek. Egyértelműen kormányzati feladat és egyértelműen kormányzati felelősség, hogy adott országon belül a SAPARD-kondíciók, a SAPARD-feltételek hogyan alakulnak. Ez azért is kedvezőtlen, hiszen jól ismerjük az önkormányzatok, illetve a mezőgazdasági vállalkozások tőkeszegénységét, és ez a nagyon gyenge támogatási arány, támogatási intenzitás, a magas önerőigény tovább csökkentette a pályázati forrásokhoz való hozzájutás esélyegyenlőségét.
Azonban a súlyosabb csapás 2002. december 29-én következett be, két nappal az év vége előtt, amikor a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal közös rendeletben megváltoztatta a SAPARD-pályázatok belső forrásösszetételével kapcsolatos áfaszabályokat. Ugyanis korábban az ISPA- és a PHARE-forrásokkal együtt a SAPARD-források áfamentességét is rendelet biztosította. Ezt a mentességet szüntette meg - még egyszer mondom - két nappal az év vége előtt, nagyon gyorsan a két minisztérium rendelete, úgyhogy 2003. január 1-jétől már a megváltozott feltételek mellett kellett a SAPARD-pályázatokat, a SAPARD-forrástáblázatokat értelmezni. Úgy, hogy közben a pályázók természetesen már a pályázati határidőre, az első határidőre beadták a tendereiket, és legföljebb a szerződéskötéskor értesültek arról, hogy teljes egészében megváltoztak azok a feltételek, amelyekkel korábbi ismereteik szerint a forrásaikat kialakították. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a SAPARD-pályázatok áfamentessége. Azon pályázók esetében, vállalkozások és önkormányzatok esetében, akik jelentős számban vették igénybe ezeket a forrásokat, akiknél nem volt áfa-visszaigénylési lehetőség, vagy maga a pályázat olyan fejlesztést irányzott meg, amelynél nem lehetséges áfa-visszaigénylés, ott megszűnt ez a lehetőség, tovább növelve az önerő szükségletét az egyébként is nagyon rossz kondíciójú SAPARD-pályázatoknál.
Fölvetődik a kérdés, hogy vajon mi fog a jövőben történni, hiszen már előrejelzések vannak arról, hogy önkormányzatok, költségvetési szervek esetében teljes egészében meg fog változni az áfa-visszaigénylés jogosultsága, az áfajogosultság, amelyre nem vagyunk fölkészülve önkormányzatokként, ugyanakkor jelentős mennyiségű pályázatunk és folyamatban lévő nagyberuházásunk van. Vajon hogyan fog ez jövőre minket érinteni?
De visszatérve az eredeti témához: valóban fölvetődik a kérdés, hogy lehet-e utólagosan megváltoztatni még kormányzati szintről is pályázati feltételeket, no, nem úgy, hogy az utólagos pályázati feltételmódosítás konkrétan megjelenik, hanem megváltozik egy háttérjogszabály, amely átalakítja a kötelezettségeket, amelyek a pályázatok esetében a kedvezményezettekre hárulnak. Még egyszer mondom, visszamenőleg, amelyet még eddig nem ismertünk. Lehet-e bánni ilyen felelőtlenül az európai uniós támogatások iránti bizalommal? Hiszen jó néhány vállalkozás és jó néhány önkormányzat megnyert fejlesztési forrást kellett hogy visszaadjon, hiszen nem tudta teljesíteni a megváltozott feltételek mentén azokat a megnövekedett önerő-szükségleteket, amelyek előírásra kerültek számára az áfaszabályok megváltozása kapcsán.
Úgy gondolom, hogy nem jó üzenet a vidéknek az, hogy a SAPARD-forrásokat és a SAPARD-áfaszabályokat változtatta meg a két minisztérium. Nem jó üzenet az, hiszen az ISPA-források tudvalevőleg főleg nagyobb városokat érintenek, a PHARE-források zöme is nagyvárosokba érkezik; a SAPARD-források voltak azok, amelyek vidékfejlesztési forrásként a vidék vállalkozásainak és önkormányzatainak működőképességét és infrastrukturális fejlesztését szolgálták. Nem jó üzenet, hogy pont ezek kerültek szigorúbb feltételek közé, és ezzel növekedtek meg így a jóhiszemű pályázók kötelezettségei és terhei.
Köszönöm szépen.
(20.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me