PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az Iskolakép című lap a furcsa pedagógia lapja, támogatója az Oktatási Minisztérium, kiadója pedig a minisztérium egyik intézménye. A lap pályázatot hirdetett meg a nyár végén. Ahogyan a pályázat hirdetésében fogalmaztak: “Célunk az iskolák és a tanárok lejáratása, ahogy ezt a portás néni mondaná, vagy némileg pontosabban: egy kis zsebtükör ravasz elhelyezése a rémesen maszatos, amúgy rettenthetetlen, noha jobb sorsra érdemes osztályfőnökök és társaik keze ügyében.”
Az oktatási tárca tehát egy olyan kiadvány megjelenését támogatja, amelynek célja a pedagógusok lejáratása. Egy pedagógus ismerősöm azt kérdezte tőlem az ügy kapcsán: csoda-e ezek után, ha tanárverésről olvashatunk az újságokban?
A sajtó tudósításaiból az is kiderül, hogy a lap személyes kapcsolatok révén Magyar Bálinttól sem áll messze: a lapot korábban az Alternatív Közgazdasági Gimnázium adta ki, a lap ma is ott készül, hiszen a pályamunkákat - amelyekért természetesen honoráriumot is fizetnek - a pályázat szerint az iskola címére kell küldeni. A gimnázium vezetője pedig nem más, mint Horn György, Magyar Bálint szakmai tanácsadóinak egyike, az Országos Köznevelési Tanács és a NAT-bizottság tagja, mindemellett az MSZP választási kampányprogramjának egyik szerzője. Horn György igazgató úr egyébiránt egyetért a pályázattal, ahogyan erről a Magyar Hírlapnak nyilatkozott is. A lapot kiadó minisztériumi intézmény vezetője pedig Pertl Gábor, Horn Gábor volt kampányfőnöke.
Tisztelt Államtitkár Úr! Annak ellenére, hogy Magyar Bálint néhány héttel ezelőtt a politikai életből fakadó idiotizmusnak minősítette azokat az érveket, amelyeket ma az ővele egyet nem értő pedagógusok fogalmaztak meg, mégis megkérdezem: helyesnek tartja-e, hogy közpénzből a tanárok lejáratását finanszírozza a tárca? Elfogadhatónak tartja-e, hogy a miniszter tanácsadója, az Országos Köznevelési Tanács tagja támogat egy ilyen kezdeményezést? El kíván-e határolódni, és mi módon ettől a tanácsadótól? Elfogadhatónak tartja-e a pedagógusok lejáratását célzó pályázatot? Helyesnek tartja-e, hogy a Magyar Bálint által vezetett minisztérium egyik háttérintézménye olyan lapot támogat, amely a tanárok lejáratásának önálló számot szentel? Milyen intézkedéseket tett, illetve kíván tenni az ügy kapcsán? Tervezi-e a lapot kiadó kht. vezetőjének leváltását?
Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me