DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2004. évi költségvetési vitában nagyon sok vélemény hangzik el arról, hogy ez milyen mértékben segíti az európai uniós csatlakozást, és milyen mértékben segíti a vidéken élők, a mezőgazdaságból élők jövőképét. Én azt hiszem, minden olyan anyag, ami egy jövőre épít, gyakorlatilag számon kérhető attól a kormánytól, amely igen megalapozottan készítette el az államháztartás lehetősége alapján a 2004. évi költségvetési tervét.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium feladatainak ellátására 2004-ben közel 400 milliárd forint kiadás fordítható. Ez tartalmazza az EU-ból és a nemzeti forrásból származó agrártámogatásokat, valamint az FVM és intézményei finanszírozását. A teljes összeg azonban nem jelenik meg a tárca költségvetésében, mivel a csatlakozás utáni EU-s kifizetések és piaci intézkedések finanszírozása a kincstári egységszámlára történik. Az agrár- és vidékfejlesztési operatív program kiadásait pedig a Miniszterelnöki Hivatal költségvetése tartalmazza. Az FVM 2003. évi költségvetésének kiadási főösszege 338,1 milliárd forint volt. Így az FVM 2004. évi feladatainak ellátásához az előző évinél 62 milliárd forinttal, vagyis 18,3 százalékkal nagyobb összeg áll rendelkezésre. A tárca költségvetését, illetve az FVM feladatainak ellátásához a rendelkezésre álló összegeket különböző táblázatokban adtuk közre. Ezt a vitáink során gyakorlatilag megtárgyaltuk különböző bizottságokban.
Az agrár- és vidékfejlesztés támogatásáról szólva mindenképpen szeretném kiemelni azt, hogy a két érték összege, mégpedig a központi költségvetésből biztosított 156,9 milliárd forint biztosítása, és az EU-ból már várható források értéke együttesen 293 milliárd forint. Ezen az elmúlt időszakban nagyon sok vita folyt. Egy tény: a magyar mezőgazdaság, a vidék céljaira ennél nagyobb összeg az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem állt rendelkezésre.
Természetesen tudomásul kell venni, hogy ez a támogatás csak abban az esetben áll a gazdálkodók rendelkezésére, ha együttesen biztosítjuk azt, hogy a rendelkezésre álló intézményrendszerünkkel - amelyről miniszter úr ma délelőtt is a parlamentben tájékoztatást adott - lehetőséget teremtünk a gazdálkodók, a regisztrált gazdálkodók számára, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, ami biztosíthatja számukra az európai uniós támogatások megszerzését.
Mi miként látjuk ennek a lehetőségét? Azt gondoljuk, és úgy látjuk, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt másfél év során mindent megtett annak érdekében, hogy ezek a lehetőségek valóra váljanak. Természetesen ehhez az intézményrendszer mellett szükséges egy olyan szaktanácsadási rendszer biztosítása is, amely a magyar gazdálkodókat, a magyar gazdákat ahhoz segíti, hogy a rendelkezésre álló területeiket, a rendelkezésre álló erőforrásaikat olyan mértékben hasznosítsák, hogy azt az Európai Unió elfogadja, illetve az Európai Unióban a regisztrációt követően már szeptemberben egy pozitív visszajelzésre kerüljön sor.
Mi, a szocialista munkacsoport és ezen belül a frakció megerősítésével azt tudjuk mondani: ez a költségvetés ugyan nagyon sok kívánnivalót követel meg a gazdálkodóktól, kívánnivalót követel meg azoktól az irányítóktól, akik az európai uniós követelményeknek megfelelően kell hogy képviseljék a magyar mezőgazdaságot, de mindenesetre úgy látjuk, hogy lehetséges ezeknek a számoknak a teljesítése. Sőt, úgy gondoljuk, hogy a 293 milliárd forint talán túl is teljesíthető abban az esetben, ha - egyetértve ellenzéki képviselőtársaimmal - arra törekszünk az elkövetkezendő időszakban, hogy a gazdálkodók minél jobb pozícióban, minél felkészültebben kopogtathassanak azon az ajtón, ahonnan az Európai Unióból számukra a megfelelő támogatások rendelkezésre állnak.
(17.00)
Erről a helyről is szeretném biztosítani önöket arról, hogy természetesen a kormány a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium munkájának előkészítése alapján megtesz mindent azért, hogy arra a vitatott kérdésre, hogy a 30 százalék rendelkezésre fog-e állni a termelőknek, vagy a 25 százalékot megkapják-e, nyugodtan, biztonsággal kijelenthetjük, hogy azoknak, akik az európai uniós feltételeknek megfelelnek, az európai uniós előírásoknak megfelelően ez a pénz rendelkezésükre fog állni. Természetesen ehhez folyamatosan együtt kell munkálkodni - talán soha olyan mértékben, mint az elkövetkező fél évben - az ellenzéknek és a kormánypártnak. Mit szeretnék javasolni, és mit kérünk? A szocialista munkacsoport részéről azt szeretnénk javasolni, hogy az európai uniós pályázatainkat gyakorlatilag minél teljesebb mértékben készítsük el.
Úgy látjuk, hogy a 293 milliárd forint rendelkezésre áll, és a 293 milliárd forintot fel tudjuk használni. Ezért, tisztelt Ház, elnök úr, miniszter úr, mi, a munkacsoport részéről biztonsággal tudjuk ajánlani azt, hogy ez a 293 milliárd forint talán soha nem adott olyan nagy lehetőséget a vidékfejlesztésre, a vidéken élő agráriusok számára, mint a 2004. évben erre talán most lehetőséget látunk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me