KÖRÖMI ATTILA

Full text search

KÖRÖMI ATTILA
KÖRÖMI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A hírek és a kormány is azt kommunikálta, azt ismerte el, hogy a legnagyobb leépítés és a legnagyobb elbocsátás a honvédelmi tárcát fogja érinteni. Ezt a Fidesz-frakció által vállalható és részletesen kibontott, ehhez tartozó hozzászólásunkat Simicskó képviselő úr az előző hozzászólásában elmondta.
Én arra szeretnék utalni, hogy a kormány ezzel a példátlan lépésével tulajdonképpen nem csupán - a csupán szót idézőjelbe tenném - a választási ígéreteit szegte meg, mármint hogy nem lesz leépítés a honvédelmi tárcánál sem, hanem jogilag is erősen aggályos ez a lépés, ugyanis a 61/2000. (VI.21.) számú országgyűlési határozatban 11 pontban és 19 alpontban foglalta össze akkor az Országgyűlés a honvédelem hosszú távú stratégiai teendőit, a haderőreform hosszú távú stratégiai lépéseit. Ezt az országgyűlési határozatot 2000 júniusában a Szocialista Párt frakciója is kivétel nélkül támogatta. Ezt a határozatot úgy tudta akkor elfogadni a parlament, hogy hosszas, csaknem egyéves egyeztető tárgyalásokat folytatott akkor a polgári kormány kijelölt tárgyaló delegációja az ellenzékkel, és bizony elég kíméletlen kommunikációs csaták után, de mégiscsak a parlament egyezséggel tudott pontot tenni ennek a vitának a végére. Magyarul, a szocialista kormány jelenleg is hatályban tartja a 61/2000-es határozatot, amely szöges ellentétben van az önök által benyújtott költségvetés honvédelmi tárcát érintő fejezetével, ugyanis ez a haderő-átalakítás kifejezetten hosszú távra gondolkodik, és megkérdőjelezi annak a sikerét, hogy az önök kapkodó és leépítő költségvetésével sikerül-e biztonságosan átalakítani a sorozott haderőt szerződéses haderővé. Ugyanis amikor ez az elfogadott határozat napvilágra került, akkor a honvédségben, a honvédség állományában hónapról hónapra növekedett a szerződéses katonák jelentkezési szándéka; vannak olyan laktanyák és dandárok, ahol csaknem százszázalékos a feltöltöttség, és ennek a honvédelmi tárcának ez a költségvetése tulajdonképpen a honvédelem stratégiai átalakításába vetett hitet bombázza szét a jelenleg is szolgálatot teljesítő szerződéses állománynál, és azoknál, akik esetleg ilyen szolgálatot vállaltak volna a jövőben.
Simicskó képviselő úr részletesen elmondta a kifogásainkat. A benyújtott módosító javaslatok során lesz módunk arra, hogy kitérjünk külön a szerződéses és hivatásos állomány elhelyezési körülményeinek, javadalmazásának jobbító szándékú módosítására, lesz módunk arra, hogy kifejtsük a véleményünket, mekkora kárt okozhat az ország biztonságának a katonai titkosszolgálatoknál tervezett 30, illetve 10 százalékos leépítés. Ezért én azzal szeretném befejezni a hozzászólásomat, hogy a honvédelmi tárca vezetője, Juhász miniszter úr dicsekedett leginkább a kormány részéről azzal, hogy ennek a benyújtott költségvetésnek a fő nyertese a honvédelmi tárca. Én szeretném módosítani az ő szavait, nyilván ő sem így gondolta; ennek a benyújtott javaslatnak a nyertese a honvédelmi miniszter úr, mert a helyén tudott maradni, a vesztese pedig a tárcája, mert példátlan méretű leépítés és akár ingatlanelkótyavetyélés is lehet ennek a költségvetési javaslatnak a vége, ugyanis a tárca a több mint 40 milliárdos többletet arra kapja a kormánytól, hogy a leépítést finanszírozza 40 milliárdos költségből. Ez egyszerűen példátlan és támogathatatlan a részünkről.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me