KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Megmondom őszintén, hogy az elmúlt napokban - különösen a bizottsági üléseken, de a mai napon is - csodálattal hallgattam néhány képviselőt, aki szemrebbenés nélkül vette a bátorságot ahhoz, hogy olyan dolgokat kérjen számon ezen a kormányzaton, amit az előző kormányzat egyszerűen nem csinált. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Tipikus példája ennek Áder képviselő úr, frakcióvezető úr felszólalása, aki sorozatosan olyan dolgokat kért számon a mostani kormányzaton, amit még véletlenül sem csinált az előző kormányzat idején. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: 2004-ről beszélünk! - Mit ígértetek?) Képviselő urak, van még elég idejük, fölállhatnak, elmondhatják a véleményüket, miután én befejeztem a hozzászólásomat.
A bizottsági vitákban, illetve a mai napon én nem hallottam egyetlenegy olyan megjegyzést sem, vagy csak nagyon keveset, amely arra utalt volna, hogy önök, ellenzéki képviselők nem értenek egyet azokkal a legfontosabb célokkal és célkitűzésekkel, amelyeket a kormányzat megfogalmazott, amelyekkel együtt ezt a költségvetést benyújtotta a Háznak.
(15.30)
Ezt követően eléggé érdekes az, hogy képviselőtársaim olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek egyrészt az adóterhek csökkentésére, másrészt a kiadási tételek növekedésére, növelésére vonatkoztak. Ha ezt józan paraszti ésszel egyszerűen átgondoljuk, nem kell hozzá különleges közgazdasági ismeret, ez a feltétel eléggé nehezen biztosítható, ellenben nem hallottam olyan javaslatot, hogy hogyan lehetne növelni azokat a bevételeket, amelyekkel azokat a többletigényeket, amelyeket az ellenzéki képviselő urak megfogalmaztak, biztosítani lehetne. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem átlátható a költségvetés, azért!)
A képviselő urak továbbra sem tudják megállni - csak a televízió nézőinek mondom -, hogy közbekiabáljanak, és megvárják amíg sorra kerülnek, és válaszolni tudjanak az általam elmondottakra. (Vincze László: Ne hisztizz, beszélj! Mit hisztizel?)
Úgy gondolom, hogy egy felelősen gondolkodó kormány a lehetőségek figyelembevételével dönthet a terhekről… Az MSZP-frakció az elmúlt hetekben azon dolgozott, és a következő hetekben azon fog dolgozni, hogy ezek a terhek, az adóterhek minél kevésbé növekedjenek, elviselhető mértékűek legyenek, ne jelentsenek a versenyképesség szempontjából a gazdasági társaságoknak olyan hátrányokat, amelyek megakadályoznák a későbbiekben az európai uniós csatlakozást követően a versenypozíciók megerősítését. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz soraiból.)
Úgy gondolom, hogy egy felelősen gondolkodó kormány nem követheti azt a gyakorlatot, amit követett az előző kormányzat – és itt nem visszamutogatásról van szó, tisztelt képviselőtársaim, hanem egyszerűen arról a tényről, hogy ez a kormány törvénytisztelő kormány (Felzúdulás a Fidesz soraiban: Ugyan már! - Dr. Kontrát Károly: Dehogynem! Azt csinálod!), ez a kormány az előző kormány által meghozott intézkedéseket végre kívánja hajtani, azokat meg kívánja valósítani, és például azokat a döntéseket, amelyeket a Széchenyi-terv kapcsán, különböző útépítések és egyebek kapcsán az előző kormányzat az utolsó heteiben, amikor már ügyvezető kormányként működött, meghozott, ennek ellenére ez a kormányzat végre fogja hajtani, és meg fognak épülni.
Azok az ellenzéki képviselő urak, akik esetleg most polgármesterként dolgoznak - például Tállai képviselő úr -, egyetlenegyszer sem jelentették be itt, a Parlament épületében, hogy annak az elkerülő útnak, ami például Mezőkövesdet kerülné el, a megépítésére nincs szükség, ezeknek a forrásait is ennek a kormányzatnak kell megteremtenie. A vidék Magyarországa számára azok a programok, amelyek megfogalmazódnak ebben a költségvetésben, úgy gondolom, elsődleges fontosságúak. Egyetlenegy ellenzéki képviselő sem kérdőjelezte meg azt, hogy nincs szükség autópálya-építésre (Babák Mihály: M5!), nincs szükség azoknak a közutaknak a korszerűsítésére (Babák Mihály: 44-es!), amelyek 10-12 év óta eléggé elhasznált állapotban vannak.
Ma már vidéken a legtöbb ember véleménye az, hogy a vidéki fejlődés és előrelépés egyik legfőbb akadálya az, hogy ezek az utak és az úthálózatok olyan állapotban vannak, ami a továbbiakban már tűrhetetlen és felújításra szorulnak. Ehhez szükségesek az európai uniós források, amelyek fogadásához szükséges intézményrendszer létrehozásáról az előzőekben már egy kétperces hozzászólásban beszéltem. Ennek a kormányzatnak kellett az elmúlt hetekben, hónapokban rohamszerűen (Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Másfél év!) ezeket az intézményrendszereket létrehozni ahhoz, hogy működőképesek legyenek. (Egy hang a Fidesz soraiból: Az elmúlt 40 év!)
Egy másik témakörről is szeretnék beszélni, amely a vidéki Magyarországot ugyanolyan súllyal érinti… (Közbeszólásra): Úgy látom, a képviselő urak nem tudnak megnyugodni. Vegyenek be talán nyugtatót, és akkor kevésbé lesznek idegesek. (Az elnök csenget. - Egy hang a Fidesz soraiból: Valamit halljunk!))

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me