KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék három elhangzott felszólalásra reagálni. Az egyik Babák Mihály képviselőtársamé, amely egy teljesen rendben levő felszólalás, arra hívja fel a figyelmet, hogy az önkormányzati költségvetésben vannak feszítő gondok. Ezekkel egyetértünk, persze vitát folytatunk a pozícióból adódóan a mértékéről, de ilyenkor mindig el kell azért mondani, hogy itt kibontakozik már egy megoldás, ami mintegy 30 milliárd forinttal, és ha még lehet többletforrásokat találni, még többel próbálja meg azokat a feszítő gondokat enyhíteni, amelyek kétségkívül a szabad demokraták és a szocialisták szerint is benne vannak az önkormányzati költségvetésben, és természetesen erre keressük a megoldásokat, két okból is.
(17.20)
Egyrészt mert mindnyájan fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzatok megfelelő működőképessége fennmaradjon, hiszen ők nyújtják a lakosságnak a szolgáltatásokat; másrészt azért is, mert az elmúlt tizenhárom évben maguk az önkormányzatok jelentős mértékben járultak hozzá az ország fejlődéséhez, gyarapodásához, egyrészt a döntéseikkel, mert reményeink szerint olyan döntéseket hoztak, amelyek megfeleltek a helyi lakosság igényeinek, másrészt meg azoknak a forrásoknak a feltárásával, amelyek ott helyben voltak feltárhatóak, ezek többletként adódtak hozzá a központi támogatásokhoz, és ebből jött ki egy végrehajtható program, ami összességében hozzájárult az ország fejlődéséhez.
Az, hogy az ellenzék kritikát fogalmaz meg az önkormányzati költségvetésekkel kapcsolatban, természetes dolog. Én voltam már ellenzékben is, kormányon is, úgyhogy meg tudom érteni ezeket a kritikákat. Hadd mondjak annyit, hogy azért 2001-2002-ben nagyobb mértékben voltak kénytelenek az önkormányzatok az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatására pályázni, mint például az idén, 2003-ban - legalábbis egyelőre az adatok ezt mutatják.
A másik megjegyzésem: többször elmondtam már, de nem árt újra és újra elismételni, hogy az elmúlt négy évet is vizsgálva - meg persze az azt megelőző éveket is - azért arra kell rájönnünk, hogy a normatívák reálértéke '98 és 2002 között is folyamatosan romlott, ráadásul az ott bevezetett szabályozás az önkormányzatok önálló mozgásterét is szűkítette, mert a személyi jövedelemadónak egy lényegesen kisebb részét hagyta hátra. Mert a viták mindig arról szólnak, hogy hogy lehet azt a kevés pénzt - relatíve persze kevés pénzt - valahogy elosztani, ami rendelkezésünkre áll. De önmagában a felszólalás kritikai részével természetesen a kormányoldalon is egyetértenek, azért keresik a megoldásokat.
Ami az adócsökkentésügyben a Varga Mihály által elmondottakat illeti, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy az ÉT-ben született megállapodás például azt jelenti, hogy nem emelkedik a forrásadó, ezt ő is tudhatta már nyilván, mert megkapta, ezért aztán erre nem kellett volna hivatkozni.
Ami meg az EU-pénzekkel kapcsolatos megjegyzéseket illeti, azt hiszem, közös érdekünk olyan megoldások megtalálása, amelyek lehetővé teszik, hogy ezekhez a forrásokhoz hozzájussunk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me