PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési törvényjavaslat kapcsán az önkormányzatokról szeretnék beszélni. A törvény e részének vitája már elkezdődött, mielőtt a törvényt benyújtották volna. (Folyamatos zaj.) Én nagyon örülök, hogy az ellenzéki képviselők ilyen ovációval fogadnak minden kormánypárti felszólalást. (Dr. Répássy Róbert: Félreértetted! - Derültség az ellenzéki sorokban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Inkább a beszédet mondjad!) Vitatkoztunk már legendákkal, vitatkoztunk álhírekkel, születésükkor elvetett ötletekkel, de most már itt az előterjesztés.
A mai vitában, én úgy látom, a Fidesz képviselői egy hamis kérdést akarnak megválaszoltatni velünk, azt a kérdést, hogy szeretjük-e ezt a költségvetést. Én nem akarom az államtitkár urat sem megsérteni, de kétlem, hogy van egészséges ember, aki egy költségvetést szerethet. (Derültség az ellenzéki sorokban.) A kérdés az, hogy szeretjük-e azt a világgazdasági helyzetet, amiben élünk. Önök nevethetnek, én '94 óta vagyok polgármester, én korábban sem, az önök költségvetését sem szerettem. Van olyan költségvetés, amivel egyet tudok érteni, van, amivel vitatkozom, és van, amikor van módom a költségvetésen jobbítani, és elősegíteni azt, hogy annak a szférának, amiben évek óta dolgozom, jobb legyen.
Az önkormányzati politikusok, akik ott kezdték a politikát az önkormányzatban, nem mindjárt a parlamentben, azok a napi tapasztalataikból, én azt gondolom, sokkal inkább tudják, hogy mennyire nehéz a szükséges és a lehetséges összehangolása, hiszen bárki bármikor fel tudja sorolni, hogy mire van leginkább szükség, mi nagyon fontos azon a területen, ahol ő dolgozik. De az igazi felelősség a szükséges összevetése a lehetségessel, hiszen fel kell ismerni a kereteket, fel kell ismerni a feltételeket.
Tán önöknek furcsa, de amikor az önkormányzati bizottságban az általános vitára való alkalmasságát tárgyaltuk a törvényjavaslatnak, akkor azt mondtuk, hogy általános vitára ez a javaslat alkalmas, elfogadásra még nem. Hiszen az már a frakcióvezetőnk délelőtti beszédéből is látszott, hogy ez a költségvetési javaslat is, mint egyébként mindegyik más, vitában érik, és ebben a vitában a miniszterelnök úr október 21-én bejelentett önkormányzati forrásbővülést eredményező nyilatkozatával már azt mondjuk, hogy elfogadásra is alkalmas, nemcsak az általános vitára.
A 2004. évi finanszírozást az önkormányzatok szempontjából az alábbi prioritások jellemzik: az önkormányzati közszolgáltatások színvonalának javítását szolgáló beruházások, a közigazgatás korszerűsítésének elindítása és az európai uniós fejlesztési források hatékony felhasználása.
Én azt gondolom, példaértékű az, hogy az önkormányzati fejlesztések hazai támogatása 57 százalékkal nő az előző költségvetési évhez képest, ezen belül jelentősen emelkedik a címzett és céltámogatások előirányzata: 50 helyett 76 önkormányzat kezdhet jövőre címzett állami támogatásból beruházásba, több önkormányzat kap többet.
Nagyon fontos új előirányzat az a 9,4 milliárd forint, ami a helyi önkormányzatok európai uniós pályázataihoz szükséges önerőt biztosítja, illetve ahhoz járul hozzá, és legalább ilyen fontosnak tartom azt a 600 millió forintot, amely projekt-előkészítésekre szolgál. Nagyon fontos üzenete ez a költségvetési törvényjavaslatnak, hogy ne vesszen el egyetlen jó ötlet sem csak azért, mert aki kitalálta, az szegény. És egy üzenet értékű eleme önkormányzati szempontból a költségvetési törvénynek: a közigazgatási rendszer korszerűsítésével kapcsolatosan első lépésként a kistérségi fejlesztések és a kistérségi társulások ösztönzésére előirányzott 9,5 milliárd forint.
Ma délelőtt, reggel a napirend előtti hozzászólásomban már említettem azt, hogy ki mit üzen az önkormányzatoknak. Mit üzennek ma az ellenzéki pártok, amelyek próbálják belehajszolni a 3200 magyar önkormányzatot a fenntarthatatlan önellátásba? Ezzel a modernizáció ellen dolgoznak, és elmondhatják, hogy persze ebben a struktúrában minden pénz kevés. Mi az együttműködésben látjuk a jövőt, és már a költségvetésben is megjelenik a kistérségi együttműködés.
Meggyőződésem, hogy egy költségvetési törvényben a jelenlegi intézményhálózat fenntartásával nem oldhatók meg a felgyülemlett problémák. Várjuk együttműködésüket a közigazgatás korszerűsítésében is. Költségvetés, fejlesztések, működési kiadások, mindez nem öncél, minden azért van, hogy a közszolgáltatások minősége javuljon. Ennek csak egyik eszköze a költségvetés, a másik a hatékony működés, a közös feladatellátás. Én abban bízom, hogy ezt minél többen ismerjük fel.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me