DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az agrárgazdaság 2002. évi helyzetéről szóló jelentést megtárgyalta. A jelentés alapjául az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló 1997. évi CXIV. számú törvény szolgál, amelyet az Agrárgazdasági Tanács megtárgyalt.
A 2002. évben pozitív és negatív folyamatok egyaránt jellemezték az ágazatot, részben az időjárási, részben egyéb okok miatt az ágazat kibocsátása valamelyest csökkent. Ellenben pozitív elemként kell értékelnünk, hogy a 2002. évben a korábbi évek tendenciája megtört, és a GDP-arányoknál érdemben magasabb, több mint 6 százalékos volt a beruházási ráta.
Pozitív folyamatként kell minősítenünk azt is, hogy az agrárolló a 2002. évben nem nyílt, sőt minimális záródás következett be. A kettő együttes értékelése azért fontos, mert gyakorlatilag a 2002. év volt az, amelyik igen jelentős mértékben arra ösztönözte a mezőgazdaságból élőket, hogy látva az európai uniós csatlakozás előtti kihívást, növeljék a gépberuházásaikat, növeljék az ültetvénytelepítést. Ma az agrárágazatban gyakorlatilag az tapasztalható, hogy a gépberuházásokra jó lehetőséget ad a SAPARD-forrás megnyitása, illetve a SAPARD igénybevétele, az ültetvénytelepítésnél pedig soha nem látott érdeklődés tapasztalható a szőlőágazatban, de a gyümölcságazatok területén is.
(Az elnöki széket
dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke foglalja el.)
Tehát azt kell mondani, hogy a gazdálkodók a 2002. évben hitték el igazán azt, hogy Magyarország az Európai Unióhoz fog csatlakozni, és ez az év volt az, amikor igazán rájöttek és tisztázódott bennük az, hogy aki ma a területét még hasznosítani akarja, arra szőlőt vagy gyümölcsöst telepít. Ez kedvező is, de ha figyelembe vesszük azt, hogy ennek következtében a különböző termőtájakon a korábbi évekhez képest megemelt telepítési támogatások is alig 50 százalékban fedezték a telepítés költségét, ezek már negatívumként jeleníthetők meg. Egy tény: mind ültetvénytelepítésre, mind géptámogatásra a 2002. évben - az előző évektől eltérően - jóval magasabb összeget tudott a jelenlegi kormány biztosítani.
A mezőgazdaság nemzetgazdasági szerepe kapcsán az ágazat továbbra is megőrizte jelentőségét, hiszen a kivitel értéke 2 milliárd 668 millió USA-dollár volt. Ugyanakkor azzal is szembesülnünk kell, hogy az import mértéke, ha nem is látványosan, de folyamatosan növekszik, ami a 2002. évet is jellemezte. Meg kell viszont jegyezni, és ezt gyakorlatilag le kell szögeznünk, hogy a magyar gazdaság nyitottsága miatt ezzel a jövőben is számolni kell, és azt hiszem, ezt természetesnek kell tartani.
A jelentés részletesen elemzi a különböző gazdasági szervezeteket, az azok működésével kapcsolatos tapasztalatokat és a levonható konzekvenciákat. Ha a történtek rövid összefoglalására törekszem, akkor azt kell mondanom, hogy stabilizálódni látszik az agrárgazdaság szerkezete, és a többszektorú agrármodell megvalósítása mára már nemcsak célkitűzés, hanem valóság is. De szeretném hangsúlyozni, hogy 2002-re gyakorlatilag kialakultak azok a vállalkozási formák, azok a szerkezetek, amelyek megítélésünk szerint az Európai Unióban is versenyképes vállalkozási formaként maradhatnak fent. Ez a modernizáció vonatkozik a földhasználatra is, hiszen a földhasználati viszonyok is kezdenek stabilizálódni. Megítélésünk szerint igen jelentős szerepe van ebben annak a földtörvénynek, amelyet az Országgyűlés elsők között hozott meg. A Nemzeti Földalap munkáját mindenképpen ki kell emelni, hiszen az elmúlt időszakban olyan pozitív lépések történtek, amelyek elősegíthetik a földkoncentrációt, és biztosítják azt, hogy azok az idősebbek, akik a területükön nem akarnak gazdálkodni, a földet életjáradékra cserélhetik, ez a föld pedig biztosíthatja az integrációs lehetőségeket, illetve a koncentrációt.
Az ország földterületének 47 százalékát egyéni gazdálkodók, 40 százalékát pedig társas gazdálkodók hasznosítják; a fennmaradó 13 százalék pedig egyéb célú földhasznosítás. Negatívum, hogy a foglalkoztatásban továbbra sem állt meg az ágazat kibocsátása. Sajnos azt kell mondani, hogy e tekintetben a változás, változtatás elengedhetetlen, ebben viszont csak a termékpályák alapján történő vertikális integrációk segíthetnek. Szeretném ezt hangsúlyozni; fontos ennek a hangsúlyozása azért is, hiszen Európában a fejlett országok között így tudtuk elérni ezt az eredményt.
Szeretném kérdezni, elnök asszony, hogy öt perc vagy tizenöt perc.
(17.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me