DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az, hogy a gazdahitelek milyen módon és hogy szorultak vissza, ez tény. Lehet, hogy a statisztikák mást mutatnak, az államtitkár úrnak mások az adatai, nekem gyakorlati tapasztalataim vannak erről, úgyhogy szívesen megosztom a gyakorlati tapasztalatokat az államtitkár úrral.
Azt viszont, hogy az egy európai trend, hogy mindig kevesebb szereplője lesz a mezőgazdaságnak, többféleképpen lehet értelmezni. Persze, akik főállásban abból élnek meg, és korszerű technikával, persze, hogy kevesebb szereplője van a mezőgazdaságnak. De ha megnézzük a magyar valóságot - és engem mindig a valóság, a falu valósága érdekel -, akkor azt látjuk, hogy nagyon sok embernek részben kisegítő jövedelmet ad ez a bizonyos kicsi mikrogazdaság, vagy éppenséggel olyan élethelyzetek vannak, ezt nem kell mondanom, amikor abból él meg, mert nincs más, van öt tehene, abból él meg, meg a kis háztáji kisegítőből.
Tehát én azt gondolom, hogy persze van egy olyan minimális, önellátásra berendezkedett gazdaság, ami a szociális szférába tartozik, valóban. De ahol már árutermelés egyáltalán lehetséges - a szövetkezést erre találták ki. Én ma éppen Pásztohy Andrással beszélgettem erről a múltról egy kicsit, mert a mi korunk már annyi, hogy benne éltünk egy olyan rendszerben, amikor a háztájiban szerveztük, én mint állatorvos, mint téeszelnök szerveztük a termelést, jó minőségű, viszonylag nagy tömegű, azonos minőségű termelést - ez szervezés kérdése.
Az megint egy külön kérdés számomra persze, hogy ezt hogyan lehet megszervezni...- nem, rosszul fejezem ki magam, számomra nem kérdés az, hogy kellene ezt megszervezni, inkább azt sajnálom csak, hogy az elmúlt években, amióta egyáltalán napirendre kerülhetett ez a dolog az első csődkezelések után, ez hatékonyabban nem történt meg egyik kormány alatt sem. A falugazdászokat annak idején azért találtuk ki részben, hogy ebbe az irányba haladjunk - de nem késő, most sem késő, nem lemondani kell erről a 200 ezres kisegítő rendszerről, hanem meg kell szervezni a termelését, és megtartani, ahogyan lehet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me