DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Ha már átléptünk az azonnali kérdések időszakába, akkor természetesen szívesen válaszolok képviselőtársaim felvetésére, jelesül Kékkői Zoltán kérdéseire.
A SAPARD-támogatások tekintetében képviselő úr rosszul emlékszik, pedig még 2002 márciusában ön volt az államtitkár, tehát a SAPARD Hivatal akkreditációja 2002 novemberében történt meg. Külön engedélyt kértünk Brüsszelből, hogy szeptemberben kiírhassuk a pályázatokat. Csak a tényszerűség kedvéért említem meg. Ekkor, szeptemberben írhattuk ki azon pályázati feltételek szerint, amelyet önök letárgyaltak Brüsszelben, a pályázati kiírást.
Öröm volt számomra természetesen, hogy több mint 1100 pályázat érkezett be az első ciklusban, ez mutatta azt, hogy mekkora volt a várakozás a termelők részéről, hogy a 2000. év óta hozzá tudjanak jutni ahhoz az előcsatlakozási forráshoz, amely az európai uniós felkészülés részét képezte volna. Azóta a pályázatok száma meghaladja az 1600-at, és ha figyelembe veszem azt, hogy az az összeg, az a bekerülési összeg, amelyet megjelöltek, már 50 milliárd forint közelében van, akkor látható, hogy ez egy nagyon jelentős előrelépést rejt magában. A pozitívan elbírált pályázatok száma félszáz, ez körülbelül mutatja azt - és egy jelentős rész folyamatos elbírálás alatt van, hiszen most már nincs beadási határidő, folyamatosan lehet beadni -, hogy bizony a feltételek könnyítése nagyon időszerű volt. Ezt féléves tárgyalás után a nyár elejére tudtuk elérni, és azóta tudtuk ezt a feltételrendszert biztosítani a termelők számára. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
(19.30)
Én úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő egy év legfontosabb feladata, hogy a minden egyes évre megkötött pénzügyi megállapodást, tehát mind a négy évre, a termelők fel tudják használni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me