KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság 2003. október 15-én, szerdán megtartott ülésén megtárgyalta a J/5719. számú, az agrárgazdaság 2002. évi helyzetéről szóló jelentést.
Az egyik MSZP-s képviselő örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a bizottság elé került az agrárgazdaság helyzetéről szóló jelentés, és hozzátette - idézem -, első alkalommal lesz az az esemény, amikor meg is tárgyalja a parlament, méghozzá a költségvetés benyújtása előtt. Érdekes megállapítás, bár már a benyújtás számát tekintve sem stimmel a dolog, ugyanis most a J/5719-est tárgyaljuk, a költségvetés pedig a T/5601. számon lett benyújtva, és tulajdonképpen már azzal is kezdtük a mai nap folyamán, a költségvetéssel, és nem ezzel, amit a törvény előír. Képviselőtársamnak annyit azért tudnia kellett volna, hogy az 1997. évi CXIV. törvény 2. §-ában ez áll: “a jelentés elfogadásáról az Országgyűlés a következő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat benyújtását megelőzően határoz.”
A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a jelentés első kötetének 58. oldalán találkozunk a hiteladósság rendezésével kapcsolatos résszel. Ezt tavaly a 215/2002. kormányrendelet tette lehetővé, 60 milliárd forintot biztosítva a 2002. évre. Ebben a részben nincs konkrétan kifejtve, hogy kik milyen összeggel részesültek ebből a 60 milliárd forintból. Annak idején többször kértünk betekintési lehetőséget ezzel kapcsolatban, de nem kaptunk. Érdekelt volna minket, hogy milyen összegek kerültek kifizetésre egy-egy gazdaságban. Egyébként valóban nagyon jól megszerkesztett anyagról van szó, amelyhez áttekintő táblázati rendszer van mellékletként csatolva. Ezt hiányoltuk viszont a hitelek adósságrendezésével kapcsolatban, amelyből ránézésre kiderült volna számunkra, hogy mekkora összeggel részesültek a részvénytársaságok, szövetkezetek, családi gazdaságok, valamint az őstermelők. Ez az egyik dolog, ami hiányossá teszi a jelentést.
A másik, amire szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az állatállomány alakulását tartalmazó táblázatnál érdekes adattal találkoztunk. Például a sertés és a szarvasmarha esetében a gazdasági szervezeteknél 2001-hez viszonyítva 2002-re nagy növekedés látható, míg az egyéni gazdálkodóknál inkább kismértékű csökkenést mutat a táblázat. Felvetődik a kérdés, hogy vajon kik okolhatók a tavaszi tej-, illetve sertéstúltermeléssel. Ebből a táblázatból egyértelműen kiderül, hogy az említett ágazatokban a túltermelést éppen a nagyüzemek idézték elő, amelyekről jelenlegi kormánypárti képviselők mindig csak pozitívan nyilatkoznak, mondván, hogy könnyebben reagálnak piaci eseményekre, jobban érzékelik a problémákat. Szerintünk viszont ebből is látszik, hogy nem az őstermelők és az egyéni gazdálkodók okolhatók a túltermelési válság előidézésével.
Felmerült még az agrártámogatások felosztásának kérdése is. Az ültetvénytelepítés támogatása 2002-ben - ellentétben azzal, ahogy Magda képviselő úr, elnök úr mondta - 86 százalékos volt az előző évhez képest. Ez katasztrófa! Az európai uniós csatlakozás előtt nagymértékű csökkenés látható. Mit szól ehhez a HNT? Mi mindig arra törekedtünk, hogy ez évről évre növekedjen. Ugyanakkor valóban dicséretes - ahogyan hallottuk az államtitkár úrtól is, miniszter úrtól is - a géptámogatás növekedése. Valóban 32 milliárd forintot biztosítottak a géptámogatásra az előző évi 25 milliárddal szemben. Megjegyzem, hogy ez a növekedés majdnem akkora, mint amekkora a mi időnkben volt 2000-ről 2001-re, akkor ugyanis majdnem megkétszereződött a támogatás mértéke. Legalább ilyen arányú növekedést vártunk volna el az ültetvénytelepítésnél is. Nem tudjuk, hogy a 2002. év kiesését az uniós csatlakozásunk előtti utolsó évben hogyan, milyen formában fogjuk pótolni. Csatlakozásunk előtt az élelmiszeriparban is fontos beruházások maradtak el, hiszen az előző évhez képest csupán 91 százalékon valósult meg. Ez szintén gondot okozhat a csatlakozás után.
A bizottsági ülésen a határozati javaslatot az ellenzék 8 nemmel általános vitára alkalmatlannak tartotta.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me