LENGYEL JÁNOS

Full text search

LENGYEL JÁNOS
LENGYEL JÁNOS (Fidesz): Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdaság témájában nagyon sokszor elbeszélünk egymás mellett. Nem hiszem, hogy jó dolog az, hogy mindig csak visszafelé mutogatunk, hogy hol rontottuk el, akár a kárpótlásnál. Egyet tudomásul kell venni, ha tetszik, ha nem tetszik: ebben a parlamentben ma már nincs egyetlenegy párt sem, amelyik ne lett volna Magyarországon a rendszerváltást követően kormányzó párt. Ma a mezőgazdaság olyan helyzetben van, és a 2004-es költségvetéssel óhatatlanul az Unió cseng mindig vissza a fülünkbe, hisz a nyakunkon van az Unió, mert öt-hat hónap múlva - többen itt elmondták - az uniós csatlakozás előestéjét éljük meg.
Nagyon röviden a következőt szeretném mondani: a miniszter úr is, illetve többen elmondták, hogy 2002-ben a mezőgazdaság olyan helyzetben volt több összetevő miatt, több olyan külső és belső hatás miatt, időjárási viszonyok miatt, ami bizonyos nehézségeket okozott, ugyanakkor a tőkeszegénység nemcsak 2000-es keletű, hanem sokkal régebbi, ma is megéljük a tőkeszegénységet, a műszaki-technikai színvonalnak a hiányát és a hátrányát jelen pillanatban.
Egy dolgot tudomásul kell venni mindannyiunknak: a Magyarországon élő lakosság több mint 50 százalékának a közérzete múlik azon, hogy a mezőgazdaság, az agrárium jó évet zár vagy rossz évet zár. Ha a mezőgazdaság jó évet zár, akkor jó a közérzetünk, ha rossz évet, akkor igen rossz a közérzetünk, függetlenül attól, hogy a népgazdaságból a részesedése 4 százalék alatti. Ez a szám akkor egészen másképpen tűnik, ha melléteszem az 50 százalék fölöttit. Tehát ne becsüljük le a mezőgazdaságot, mert a mezőgazdasággal egyetemlegesen lebecsüljük a vidéken élő lakosságot is.
Most, az uniós csatlakozás előtt a miniszter úrnak és a kormány tagjainak nem az ellenzékkel kell megvívni a küzdelmet, a kormánnyal kell megvívni a küzdelmet annak érdekében, hogy ha úgy lett elfogadva, és az utófinanszírozás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) lett elfogadva, akkor az előfinanszírozásnak a feltételeit megteremteni...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me