LENGYEL JÁNOS

Full text search

LENGYEL JÁNOS
LENGYEL JÁNOS (Fidesz): Miniszter Úr! A 2004-es uniós csatlakozás megint csak sejtet sok dolgot bennem. Itt Szanyi államtitkár úr azt mondta, hogy 500 ezer munkahely kell vidékre, és az a mostani és az új generáció számára fog kelleni. A mostani mezőgazdasági kis- és őstermelők, bármilyen munkahelyet viszünk vidékre, a mezőgazdasági munkát szokták meg, abból éltek, ahhoz van szokva a kezük. Ennek a több mint 200 ezer családnak a hosszú távú megélhetését jelenti még az elkövetkező időszakban, vagy máskülönben a kormány büdzséjére fognak szorulni, ha ők kiszorulnak a termelésből, és nem jutnak hozzá jövedelemhez, vagy éppen a gyerekeik nem fognak továbbtanulni, vagy nem tudják azt a lehetőséget megteremteni számukra, mint amit a nagyvárosban élők vagy a bérből és fizetésből élők tudnak biztosítani a gyerekeik számára.
Nem lenne szabad azt tenni, mint ahogy az aszálykár rendezésével tettük, ha 2004-ben lesz egy előfinanszírozás, hogy csak 60 százalékos állami garanciát teszünk mellé, mert a 60 százaléknál ki vannak szolgáltatva a mezőgazdasági vállalkozók a bankoknak, mert kérik a földzálogot vagy kérik a lakászálogot, vagy ne adj' isten 40 százalékát otthagyatják a felveendő hitelnek. Ez volt a 2003. évi tapasztalat. Ezt csak figyelemfelkeltésképpen szeretném mondani.
A másik dolog, amit megint csak kérni szeretnék: mivel a zöldség- és gyümölcságazat nem kvótált és nem kontingentált az uniós csatlakozást követően - hiszen az állattenyésztésről már nincs mit beszélnünk, mert az kontingentált, a tejkvóta adott, attól többet most nem tudunk jelen pillanatban elérni, de ott nagyon sok mezőgazdasági termelő jövedelme esett ki -, nehogy hasonlóképpen jövedelemforrások essenek el, ha a 2001. évi és a 2002. évi úgynevezett minőségi vagy európai előcsatlakozási támogatás nem fog működni. Valamilyen megoldást keresni kell erre, pontosan annak a 200 ezer családnak a számára.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me