VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Sajnálatos módon az agrárium helyzetét elemezve láthatjuk azt is, hogy nagyon sok felvásárló cég 2002-ben is, de mostanság is egyszerűen nem fizet a gazdáknak egy fityinget sem, felvásárol kukoricát, állatokat és egyebet, és a végén elfelejt fizetni. Miért mondom ezt? Önök azt ígérték, és nem tudom, ezt is meg kellene vizsgálni, hogy miért nem teljesült az az önök ígéretéből - 2002-re ígérték -, hogy bizony, amikor az ilyen cégek csődöt jelentenek, a gazdák elsőnek állhatnak ott sorba, és ők kapnak fizetséget elsőnek, nem pedig a bank. Persze ahol a miniszterelnök úr azt is kijelenti, hogy az ország úgy működik, mint egy bank, akkor lehet, hogy ez egy jámbor óhajnak jó, nem pedig konkrét és belátható ígéretnek. Hátha lehetne ebben is valamit tenni!
Ami nagyon fontos dolog: nem igazán látom a teljesülést a fagykár és az aszálykár vonatkozásában a kifizetéseket illetően. Nem igazán érzékeltük az ígéreteken kívül, hogyan került ez teljesítésre. Ugyanakkor egy ilyen érdekes mondattal, hiszen minden tanár magyartanár, nem tudok mellette elmenni, elhangzott itt a miniszter úr szájából, hogy a szőlő- és gyümölcságazat kibocsátásának volumene ennyivel és ennyivel csökkent. Valóban, a fagykárok miatt ennyivel és ennyivel csökkent, de mi lett volna, ha úgy mondjuk, hogy a szőlőtermés, a gyümölcstermesztés. Talán picit helyesebb lehetett volna.
Azt gondolom, hogy a gazdák felkészítése akkor is csorbát szenvedett, amikor a falugazdász-hálózatot szétkergették, és tulajdonképpen pont azt a jól bejáratott rendszert lehetetlenítették el, ami az EU-csatlakozásnál segíthetné majd a gazdákat.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me