DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Szerintem teljesen természetes, hogy egy költségvetés vitákban alakul ki. A rendszerváltás óta még soha olyan költségvetés nem született, amit valahol valaki megálmodott volna az elsőtől, mondjuk, a 623. oldalig, és utána az teljesen változatlanul került volna elfogadásra mind a kormány, majd utána a parlament részéről. Pontosan hozzátartozik egy normális demokráciához, hogy a költségvetésről, az adófizetők pénzével való gazdálkodásról komoly vita folyik nemcsak a színfalak mögött, hanem adott esetben a nyilvánosság mércéje előtt is. Tehát én nem hiszem, hogy ezen kellene szomorkodnunk, hogy a költségvetésről, arról, hogy az adóforintjainkat mire költi az állam, komoly vita folyik, és adott esetben kompromisszumokon keresztül alakul ki a költségvetés.
Azok közül a felvetések közül, amire utalt, a 13. havi nyugdíjnál is minden ellenkező híreszteléssel szemben 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban tovább fog menni, és a ciklus végére teljesíteni fogjuk azt az ígéretünket, amelyet a kormányprogramban megfogalmaztunk.
Az elmúlt hetekben, hónapokban a legtöbb vita talán az önkormányzati kiadásokat, az önkormányzati támogatásokat jellemezte, és itt is úgy látom, hogy sikerült kialakítani már egy olyan kompromisszumot október vége felé, amely az önkormányzatok számára megnyugtató módon tudja biztosítani a jövő évi feladatok ellátását.
Én emlékszem a tavalyi költségvetési vitára. Majdnem szinte hisztérikusan hangzott el itt, a Házban ellenzéki oldalról, hogy 2003-ban aztán biztos, hogy ezrével fognak tönkremenni az önkormányzatok, az önkormányzatok fekete éve lesz 2003, és más hasonló szlogeneket hallottunk. Ha valaki megnézi az idei adatokat, amelyek év közben napvilágot láttak, abból világosan látszik, hogy idén nem nőtt az önkormányzatok eladósodása, szemben a tavalyi évvel, amelynek a költségvetését még az előző kormány készítette elő, amikor duplájára nőtt az önkormányzatok eladósodása. De remélem, hogy a tavalyi hitelnövekedésért nem a 2003. évi költségvetést vagy ne adj' isten a 2004. évi költségvetést kell majd felelőssé tenni. Feltételezem, ez még a 2002. évi költségvetés következménye.
Arra sem emlékszem egyébként - és meg lehet nézni a minisztériumok ez irányú nyilvántartásait -, hogy százával bocsátottuk volna el tavaly a köztisztviselőket a kormányváltás után. Itt valami félreértésről lehet szó; nyilván valamelyik más országéval összekeverték a magyar adatokat.
Természetesen takarékosságról könnyű beszélni akkor, amikor nem kell arról pontosan dönteni, hogy hol milyen takarékossági lépésekre van szükség. Takarékosságról általában népszerű beszélni, de valóban szükség van adott esetben nehéz döntésekre.
Az önkormányzatok esetében sincs olyan döntés, hogy a központi költségvetés vagy a kormány konkrétan bármilyen létszámcsökkentést írna elő. Az önkormányzatok önállóak, szuverén módon alakítják ki a saját költségvetésüket, és ennek keretében szabadon döntenek a létszámgazdálkodásról, a működési gazdálkodás egyéb tételeiről és a beruházási döntéseikről. Én azt hiszem, hogy tizenvalahány év alatt Magyarországon felnőttek az önkormányzatok, és hatékony gazdálkodással tudnak a jövő évi költségvetésben is majd megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek természetesen számukra is nehéz feladatot jelentenek.
Én úgy gondolom, hogy ha megnézzük az idei költségvetést vagy azt a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet a kormány a Ház elé beterjesztett, ebből világosan látható, hogy a kormányprogram végrehajtásán dolgozunk. Szerintem ennek az időarányos részén már bőven túl vagyunk 2003-ban és 2004-ben, és a ciklus végéig kell és fogunk is megfelelni a kormányprogramban ígérteknek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me