ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr, a szót. Mielőtt elkezdeném, én szeretném Németh Imre miniszter úrnak ajánlani, hogy nézze már meg a TAMA-projektet Dobrony térségében, Hárompatak régióban, amit fel tetszett mutatni, azt '99-ben Dobrony térségében már megcsinálták. (Dr. Németh Imre: Bocsánat, ez nem az! Az teljesen más!)
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Urak! Szeretném úgy kezdeni a napirend előtti hozzászólásomat, hogy a magyar valóságban valóban az Európa Tanács, az EBESZ és az Európai Unió képviselőinek a tevékenységét is szeretném részben bemutatni, és valahol tényleg a magyar sajtóban sem a botránypolitizálást, hanem valóban ezeket a tendenciákat, amit a képviselők megpróbálnak a saját területükön képviselni, valami úton-módon reálisan bemutatni.
Egyrészt az Európai Unión belül a kis- és középvállalkozások, a kutatás-fejlesztés kérdése óriási szerepet kap. A KAP-reform keretén belül sikerült - egyrészt a mi nyomásunkra is - a vidékfejlesztés 2004. évi költségvetését 13 százalékra felemelni, és a valódi, igazi vidékfejlesztés kérdését, hiszen az Európai Unión belül elsősorban a kistelepülések, tanyasi világ megtartóképességének a fontosságát próbálja meg az Európai Unió hangsúlyozni. Ugyanilyen jó példa a Surján László által benyújtott módosító indítvány a 2004-es költségvetéshez, amely 600 millió euró többletet fog nyújtani a csatlakozó országok számára.
Nagyon fontos kérdés az egységes szociális rendszer kialakításánál, hogy kérésünkre a nyugdíjkorhatár felemelését nemzeti ügyként próbálja meg kezeltetni az Európai Unió. Ugyanilyen kérdés, Magyarország számára rettentő fontos, hiszen 2006-ig körülbelül 60 milliárd forintos kiadási többletet jelentene, ha a generikus gyógyszereknek a szabadalmi rendszerét hat évről felemelnék tíz évre.
Ugyanilyen fontos kérdés volt a képviselők nyomására az alkotmánymódosításban a nyelvi sokszínűség megjelenítésének a kérdése, amelyet Ebner úr adott be a néppárti frakción belül, ugyanúgy a kisebbségi jogoknak a megjelenítése, hasonlóképpen a keresztényi értékek megjelenítése, amit ugyan az Európai Parlament nem fogadott el, de az előző kettőt maximálisan támogatta, és ajánlja mint egyfajta nyelvi sokszínűségnek és a kisebbségek kérdésének a beemelését az alkotmányba.
Ugyanígy sikerült a német és osztrák parlamenti képviselőkkel nagyon jó munkakapcsolatot kialakítani; sikerült befolyásolnunk a hosszú távú európai fejlesztési terveket, amiről, a magyar viszonyokról Csillag miniszter úr is beszámolt a regionális bizottsági ülésen. És itt szeretném mindenképpen felhívni a figyelmet a vasúti privatizációnak az elhamarkodottságára, ennek a megállítására, hisz 2004-től az Európai Unió egységes kereskedelmi és 2008-tól egységes szállítási európai programot fog elindítani, amihez valószínűsíthetően sokkal nagyobb forrásokat fog tudni biztosítani, mint a mostani hét évben megfogalmazott fejlesztési tervek kérdésében.
Amit én szeretnék külön kiemelni: nem szabad hitegetni az állampolgárokat. Tudjuk azt, hogy mekkora forrás fog rendelkezésre állni Magyarországon, de tudni kell azt is, hogy minden egyes forráshoz, minden egyes pályázathoz az önerőt biztosítani kell, nemcsak kormányzati oldalról, hanem a pályázó részéről is. A másik, ami nagyon fontos kérdés, hogy az Európai Unió pályázataiban utófinanszírozás van, tehát ha benyújtják a pályázatot, azt a pályázónak előfinanszírozni kell, és majdan, amikor teljesített bizonyos százalékot - általában 40 százalék után -, akkor kezdi meg a finanszírozást az Európai Unió.
Én több alkalommal kértem a Ház elnök asszonyát, kértem a miniszterelnök urat, kértem a miniszter urat, vegyék a fáradságot arra, hogy a 24 parlamenti képviselővel közösen üljenek le, hisz tudomásul kell venni, hogy az Európai Unión belül minden egyes európai uniós parlamenti képviselő a saját nemzeti érdekeit próbálja meg, a saját nemzete állampolgárainak az érdekeit próbálja meg elsődlegesen érvényre juttatni, és abból lesz majdan egy nagy, közös európai akarat az állampolgárok javára.
Én mindenképpen nagyon szeretném, ha a kormány is tényleg komolyan gondolná ezt a kérdést, és nagyon szeretném azt is, ha valóban egy egységes, nemzeti alapokon nyugvó közös megállapodás keretein belül a 24 parlamenti képviselő azonos irányba tudna haladni.
Szeretném önöknek azt a példát megemlíteni, hogy a 24 parlamenti képviselő sűrűn találkozik egymással az Európai Parlamenten belül, és talán ezeket a kérdéseket kellene sokkal komolyabban venni ahhoz, hogy valóban, Magyarország csatlakozása minél zökkenőmentesebb legyen.
És itt Németh Imre miniszter úrnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szeretném mindenképpen elmondani: a vidékfejlesztés nemcsak az agrárágazat fejlesztésén nyugszik, hanem valóban a kistelepülések megtartóképessége, az ott élő állampolgárok (Az elnök ismét csenget.) szociális helyzetének a javítása, munkahelyteremtés, a nők helyzetének a kérdése, ezek a fontos kérdések a vidékfejlesztésben.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
(8.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me