PAPP JÓZSEF

Full text search

PAPP JÓZSEF
PAPP JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Napirend előtti hozzászólásom címe egy szikár szó: önkormányzatok. Mostanában nagyon sokszor elhangzik ez a szó itt a Házban, és valószínűleg el fog hangzani a következő három napban is, hol siránkozva, hol jajveszékelve, hol felszólító módban - már amennyiben persze egy főnévnek van felszólító módja -, hol megkérdőjelezve jogi, gazdasági értelmében, hol gyászbeszédként.
Jogos-e ez? Jogos-e ez az előző kormány képviselőitől? 2002 májusa óta keletkezett minden baj? Vagy az a baj, hogy nem oldottunk meg mindent, amit az elődök hagytak ránk örökül? Nézzük, mi változott! Sokszor hányták már szemünkre a 2002-es önkormányzati választások győztes jelmondatát: “Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!” Azt hiszem, ez a jelmondat fejezi ki legpontosabban a közalkalmazottak 50 százalékos béremelésének tartalmát. Van-e ebben a Házban, aki nem tartja ezt szükségesnek? Van-e ebben a Házban, aki ezt hibának vagy feleslegesnek tartja?
Nem több pénzt, sokkal több pénzt kaptak a köz szolgálatában dolgozók, mert méltatlan volt a korábbi bérük ahhoz a feladathoz, amit elláttak. Magasabb szintű feladatellátásra ad lehetőséget, mindezt a polgárokért, hogy ne kerüljek a Fidesz értelmezésének hibájába: minden emberért. Mert mindenki fontos, aki adót fizet, aki szociális ellátásra szorul, aki tanít, aki tanul, aki gyógyít, aki beteg, aki zenél, aki koncertre jár, aki kormánypárti, aki ellenzéki, vagy aki csak nyugodtan élni szeretne.
1994 óta vagyok Csorna polgármestere, van elég emlékem és rálátásom. 1998-ban, a Fidesz-kormány első évében 500 millió forint volt önkormányzatunk támogatása a központi költségvetésből, 2002-ben 700 millió; négy év Fidesz-kormányzás alatt 200 millióval nőtt. 2003-ban 1 milliárd 50 millió, a nemzeti közép kormányának egy éve alatt plusz 350 millió forint. Azt mondják, feladat is járt vele? Igen. 300 milliárdot végre úgy költöttünk el az önök kormányzása után, hogy senki nem kérdezte, kinek a zsebébe vándorolt a közpénz. Mindenki tudja: a közalkalmazottakéba. A gondok egy része ma abból adódik, hogy keresni kell a béremelések áthúzódó hatásainak forrását a költségvetésben. De ettől még nem volt rossz a döntés, nem volt hiba, szükséges volt és helyes.
Van egy személyes tapasztalatom: Európa-szerte több országban jártam, és én eddig csak olyan polgármesterrel találkoztam, aki szerint nem elég az önkormányzat pénze. És nekünk, képviselő polgármestereknek mi a személyes tapasztalatunk? Találkoztunk-e már olyan intézményvezetővel, aki azt mondta, ha több pénzt adtatok volna, azt már biztosan nem tudtuk volna elkölteni?
Mi változott még? A kormány és a kormányfő viszonya az önkormányzatokhoz. Medgyessy Péter már kétszer találkozott az önkormányzati érdekszövetségek képviselőivel. Emellett konzultál a frakcióban dolgozó önkormányzati tisztségviselőkkel. Ezek nem protokoll bájcsevegések. Nekünk, önkormányzati politikusoknak felelősségünk, hogy felmérjük azt, mi szükséges, és összevessük azzal, hogy mi a lehetséges. Vannak ma érdekegyeztetések, és vannak az érdekegyeztetéseknek eredményei, a kormány és a kormányfő hajlandó elfogadni érveket, a szigorú feltételek között hajlandó módosítani az eredeti szándékokon.
A szocialista önkormányzati politikusok és a belügyi tárca közös sikerei azok a bejelentett változások, amelyek az előterjesztett költségvetési törvényjavaslathoz képest már megszülettek; például a normatív előirányzatok növelése, a tömegközlekedés megemelt támogatása.
Orbán Viktor királyságában az önkormányzatok nem szövetségesnek, hanem hűbéresnek kellettek, hallottuk: az önkormányzatok dolga a kormányprogram végrehajtása.
(8.30)
Ki kellett érdemelni az uralkodó kegyét, és lehetett támogatáshoz jutni vagy nem, kellően hálásnak kellett lenni, lehetett bízni a következő támogatásban. Medgyessy Péter köztársaságában a kormány és az önkormányzatok szövetségesek, akiknek még vitázni is szabad, osztoznak jóban, gondban. Az állam lemond döntési jogosítványok és források egy részéről, nem kell megalázkodni, könyörögni, hálálkodni, de részesülni lehet és kell a döntés felelősségéből.
Önök azt mondják: több MSZP vezetésű önkormányzat kap támogatást, mint Fidesz vezetésű. Igen, mert több MSZP vezetésű önkormányzat van.
Ki mit mond az önkormányzatoknak? Az ellenzék próbálja belehajszolni őket az önellátásba. Mi együttműködésben a közszolgáltatások minőségének javításában (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a közös feladatellátásban látjuk a példát, mindabban, amiben a világ gazdagabb része nekünk példát mutatott.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me