PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Elnök Úr! Nagyon röviden szeretném hangsúlyozni: való igaz, hogy a 293 milliárdnál több is lehetne. Az is igaz, hogy ha tudtuk 1999-ben, 2000-ben, hogy csatlakozás közeledik, és fel kell készíteni az ágazatot, fel kell tőkésíteni, a technológiai megújulásnak lehetőséget kell adni, a gazdálkodók, a vállalkozások struktúráját segíteni kell, hogy versenyképes helyzetbe hozzák magukat, akkor ezt kellett volna tenni két-három meg négy évvel ezelőtt is.
Tehát arra utaltam én az előző kétperces hozzászólásomban is, hogy azokat a problémákat, amelyek jellemzik a mai agráriumot, a vidéket, azokat nem lehet másfél-két év alatt megoldani. Viszont ami lehetőség adatik az uniós csatlakozásból, azt pedig maximálisan ki kell használni.
Nos, tehát úgy gondolom, hogy ha a nemzeti támogatásokhoz, ugye, mondtad, annyi, amennyi, de ha hozzátesszük azt, hogy jövőre indul egy százmilliárd forintos fejlesztési blokk, ami a gazdálkodók, a versenyképes struktúra fejlődését szolgálja, ha hozzávesszük, hogy előleget kaphatnak a gazdálkodók jövő év augusztus-szeptemberében a hektáronkénti 35 ezerből, mondjuk, egy olyan 15-17 ezer forint körülit, az még mindig több, mint az idei 8-9 ezer forintnyi támogatás.
Ha hozzáteszem azt a hihetetlenül kedvező tendenciát, hogy a piacszabályozással, az intervenciós rendszerrel már most tudom azt - én elvetettem a búzát múlt héten, befejeztük -, hogy nem lehet kevesebb, mint mondjuk, 24 ezer forint egy tonnának az ára. Ezt tudja a számlavezető bankom is, és egészen másképp áll hozzá a termelésem finanszírozásához, mint ha nem lenne ilyen kiszámítható az agrárium egésze.
Jó, értem én, ellenzékből más a megközelítés, én is voltam ellenzékben, de azért számomra mint vállalkozónak és egy gazdaság tisztségviselőjének a számára sokkal megnyugtatóbb a mostani ősz, mint a két-három évvel ezelőtti.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me