LÉNÁRT LÁSZLÓ

Full text search

LÉNÁRT LÁSZLÓ
LÉNÁRT LÁSZLÓ, az informatikai és távközlési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvény módosítása alapvetően kettős célt szolgál. Egyrészt jogharmonizációs feladatot teljesít, az elektronikus kereskedelem egyes jogi kérdéseiről szóló európai uniós irányelvvel megteremti a magyar szabályozás teljes összhangját, másrészt néhány olyan rendelkezéssel egészíti ki a hatályos törvényt, amelyek a szolgáltatásnyújtás biztonságát, a fogyasztói bizalom növelését és a világos - a mindennapi jogalkalmazók, a piaci szereplők számára is érthető - felelősségi rendszer, a hatékony felügyeleti eljárási rend és hatósági fórumrendszer kialakítását szolgálják.
Új fejezetként a szabályozott szakmák elektronikus úton közzétett reklámjaira vonatkozó szabályok, valamint az uniós csatlakozáskor hatályba lépő közrendi záradék került a törvénybe. A közrendi záradék kimondja, hogy külön jogszabályban meghatározott esetekben - ilyen például a közrend, a közbiztonság, a közegészség vagy a fogyasztók védelme - az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások tagállamok közötti szabad áramlása korlátozható, és így átülteti a magyar jogba az Unióban ez esetben bevett szokásos eljárásokat.
Az európai uniós irányelv rendelkezik az önszabályozás és az alternatív vitarendezés ösztönzéséről, az állampolgárok megfelelő tájékoztatásáról és a bizottság, illetve a tagállamok közötti kapcsolattartásról. Előbbi elvi szinten a törvényben jelenik meg, míg utóbbi két feladat gyakorlati megvalósításáról az informatikai és hírközlési miniszter feladat- és hatáskörének bővítésével, egy erről szóló kormányrendelet módosításával gondoskodik az előterjesztés.
A szolgáltatásnyújtás biztonságának fokozása, az igénybe vevők alapvető jogainak, jogos érdekeinek védelme céljából kiegészül a törvény egy adatvédelmi fejezettel, amely az általános adatvédelmi szabályokkal összhangban ágazatspecifikus rendelkezéseket is tartalmaz.
A törvény rendelkezéseinek megsértése elsősorban fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, ezért a javaslat a felügyeleti rendszer egységesebbé tétele és a jogsértések hatékonyabb szankcionálása érdekében a hatósági jogkört az ügyek többségében a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez telepíti; az adatvédelmi rendelkezések megsértése esetén a vonatkozó különtörvény alapján az adatvédelmi biztos vagy a bíróság jár majd el.
Világosabbá, illetve áttekinthetőbbé válik a módosítással a szolgáltatási felelősség rendszere is. A javaslat amellett, hogy már az értelmező rendelkezések között definiálja a közvetítő szolgáltatók egyes típusait, pontosan körülhatárolja e szolgáltatók felelősség alóli mentesülésének eseteit is.
Összefoglalásul: a törvény módosításával megvalósul a terület teljes jogharmonizációja és az elektronikus kereskedelem piacfejlődést ösztönző, áttekinthető garanciákkal körülvett, keret jellegű szabályozása is.
Mindezek alapján az informatikai és távközlési bizottság egyhangú szavazással - ami nagy öröm a mi számunkra - általános vitára alkalmasnak találta a módosító törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me