DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A helyzet valóban ellentmondásos, mert a Konventet is és a mostani kormányközi konferenciát is megosztotta ez a kérdés. Nem lenne jó, ha ez veszélyeztetné az alkotmányos szerződés belátható időn belül történő elfogadását. Információim szerint ez a javaslat az Európai Parlamentben sem kapta meg a többséget, márpedig tudvalévő, hogy az Európai Parlamentben jelenleg néppárti, azaz konzervatív jobboldali többség van.
Emellett a kormányközi konferencia kezdőnapján a megszólaló állam- és kormányfők között nagyon kevesen támogatták ezt a javaslatot, hogy ez bekerüljön az alkotmányos szerződésbe. Ennél fontosabb azonban, tisztelt Ház, hogy az alkotmányos szerződés preambuluma igenis szól erről a kérdésről.
(17.30)
Meggyőződésem szerint korrekten szól erről, amikor azt mondja, hogy Európában igenis jelenleg is hat az a kulturális, történelmi, vallási örökség, amely befolyásolja Európa mostani arculatát. Szeretném azt is hozzátenni, tisztelt képviselőtársaim, hogy a Konvent által kidolgozott alkotmányos szerződés külön fejezetben foglalkozik az Unió demokratikus élete címszó alatt azzal, hogy az Európai Unió intézményei kötelességüknek érzik, hogy párbeszédet folytassanak az egyházi szervezetekkel és a vallásos világnézetet képviselő szervezetekkel.
Meggyőződésem, hogy ha tüzetesen tanulmányozzák az alkotmányos szerződés ezen részeit, akkor kielégítik azokat az igényeket, amelyeket képviselőtársaim megfogalmaztak. Ezekkel a megoldásokkal mi egyetértünk, ezeken a megoldásokon nem kívánunk túllépni, ennek megfelelően az önök (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kezdeményezését nem támogatjuk. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me