KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, nem lehet nem meghallani az önkormányzatok segélykiáltásait - én most a tömegközlekedésről szeretnék beszélni.
Bárki, aki jár az országban, láthatja: borzasztó helyzetben van a tömegközlekedés, és nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. És nemcsak azért, mert nő a gépjárművek száma, és az egyetlen igazi alternatíva a tömegközlekedés, hanem azért, mert a mai helyzetben az energiaár-emelések, az áfaemelés és a fogyasztói árkiegészítés tervezett változása miatt a tömegközlekedési vállalatok egyszerűen az erejük végéhez értek el.
Azért fordulok a Belügyminisztériumhoz, mert önöknek, akik az önkormányzat kormányzati képviselői, úgy gondolom, segíteniük kell a tömegközlekedést. Nem lehet ma már úgy kezelni ezt a kérdést, hogy egyszerű ellenzéki és szokásos sirám, hiszen Dióssy László már a sztrájk gondolatával foglalkozik, az SZDSZ nagyvárosi polgármestere, Atkári úr azt mondja a Népszabadságban, hogy a Medgyessy-kormány rosszabb költségvetési finanszírozási szempontból, mint az Orbán-kormány legrosszabb éve volt, és azt mondja, hogy vegye vissza a kormány a BKV-t. Nyilván ez nem komoly felvetés, hanem nem lehet nem észrevenni, hogy ez egy kétségbeesett kiáltás.
Államtitkár Úr! A fogyasztói árkiegészítés változása miatt a tanuló-nyugdíjas bérletek ára 20-50 százalékkal fog emelkedni a következő év elején - persze, egyes relációkban, mert a legpesszimistább számítások szerint ott, ahol összvonalas bérlet van, 100 százalékkal magasabb lesz az áremelés, pontosan azért, mert egy sávos rendszert kívánnak bevezetni.
A kérdésem nagyon egyszerű: mit kívánnak tenni önök azért, hogy az önkormányzati tömegközlekedés ne kerüljön lehetetlen helyzetbe, és ne legyen egy újabb csődterület és katasztrófa az országban?
Várom a válaszát. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me