DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Szemben azzal, amit képviselő úr állított, az építőipar teljesítménye Magyarországon az év első felében növekedett, nem pedig csökkent, ahogy képviselő úr mondta. Tipikus példája volt egyébként a képviselő úr állítása annak, hogyan lehet kiragadni egy, az ön számára kedvező statisztikai értéket az egészből, ugyanis egy negyedév építőipari teljesítményének adatát hivatkozta meg, miközben az első félévben bizony növekedett az építőipar teljesítménye Magyarországon.
Szeretném képviselő úrnak azt az állítását is cáfolni, ami arra vonatkozott, hogy az önkormányzatok helyzete hogyan és mint változott. Emlékeztetném képviselő urat arra, hogy amikor ön volt a pénzügyminiszter 2002-ben, az önkormányzatok közül több önkormányzat és nagyobb értékben nyújtott be úgynevezett önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések jogosultsága miatti állami támogatásra igényt, mint amennyi 2003-ban bekövetkezett. Azaz 2003-ban kevesebb települési önkormányzat nyújtott be ilyen igényt a költségvetéshez.
Szeretném emlékeztetni képviselő urat arra is, hogy a 2004. évi költségvetés jelenlegi tervezetében 7,9 százalékkal több pénz van az önkormányzatok számára a központi költségvetésből a beterjesztett javaslatban, mint amennyi az előző évben volt. Ebből következően az az állítása sem igaz képviselő úrnak, hogy nem lesz lehetőségük az önkormányzatoknak. Tény az is, hogy több mint 50 százalékkal magasabb az önkormányzatok számára a fejlesztéseikhez, azaz a beruházási tevékenységeikhez folyósított központi költségvetési támogatás, mint az előző évben volt, mert ez a kormány valóban a fejlesztéseket, az építkezést kívánja elősegíteni.
Ugyanakkor szemben azzal, amit képviselő úr mondott, ez a kormány valóban arra tesz javaslatot, hogy a központi igazgatáson belül, tehát a központi költségvetési szerveknél jelentős költségmegtakarítás lesz. Szemben azzal, amit ön mondott, nem a túlburjánzó állam, hanem a takarékos, a nem költekező állam lesz a következő időszakban a jellemző, hiszen közel 300 milliárd forintos az a megtakarítás, amelyet a 2003. évi bázisadatokhoz képest a 2004. évi költségvetésben, a központi államigazgatáson belül a kormányzat saját maga döntéseivel meg kíván takarítani.
Úgy gondolom tehát, ez a valóság, képviselő úr, nem pedig azok a féligazságok, amiket ön mondott. Kérem, hogy ezt vegye figyelembe legközelebb megnyilatkozásainál. (Dr. Áder János: Rémusz bácsi meséi.)
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me