BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Különleges tájegységünk a Duna-Tisza közi alföldön a homokhátság, ezen belül a közép-homokhátsági terület vízgazdálkodási adottságait tekintve hátrányos helyzetű térsége, melyet hol a vízhiány, hol pedig a vizek kártételei sújtanak. Az átmeneti időszakokban sokszor e két hatás egyszerre van jelen a térségben.
Az 1970-es évek elején megalakult Kiskunsági Nemzeti Park napjainkig egyre nagyobb kiterjedésű területvédelem alá helyezést ért el ebben a térségben. A területhasználatban más változások is történtek: a mezőgazdasági nagyüzemek egyre kisebb súlyt képviselnek, ezzel párhuzamosan növekedett a magángazdaságok aránya. A változó körülmények miatt feszültség keletkezett a vízgazdálkodás, vízkárelhárítás és természetvédelem, a természetvédelem és a mezőgazdaság között. A feszültség fő oka egyrészt a vízgazdálkodási infrastruktúra nem kiegyensúlyozott, elsősorban a kárelhárításra koncentrálódó fejlesztése; másrészt a kialakult vízjogi helyzet megválasztására irányuló szándék megalapozatlansága, illetve az igények törvényes úton való érvényesítésének elmaradása volt.
A program célja a vázolt konfliktusok feloldását segítő szabályozások és műszaki megoldások kidolgozása, alkalmazása és megvalósítása. A megoldás egyenlő súllyal képviseli a vízkárok mérséklését, valamint a természeti és környezeti feltételek javításával is együtt járó gazdálkodás kialakításának lehetőségeit. Megvalósulása esetén mérséklődnek a vízkárok, javulnak a helyi, természetes vízkészletek megtartásának lehetőségei, javítja a talajvízháztartást. A programban olyan műszaki megoldás szerepel, amely biztosítja a természetvédelmi területek ökológiai vízigényét, a természetes vízkészletek megtartását, egyúttal szolgálja a vízkár-elhárítási célú tározás lehetőségét is. A fejlesztés egyik legnagyobb jelentőségű eredményének prognosztizálható, hogy a természetes vízkészletek a területen tárolhatók lesznek, és azokkal pótolhatók a természetvédelmi jelentőségű vizes élőhelyek.
(21.20)
A vízválasztó közelében lévő tározók beszivárgási területeknek számítanak, így az ott elszivárgott víz táplálja a talajvizet, és ezáltal mérsékli a talajvízszint süllyedését a Duna-Tisza közi hátság érintett térségében, továbbá növekszik a mélységi vizek felé irányuló leszivárgás is. Megoldódik a vízkárelhárítás tározószükséglete is. A vizes élőhelyek környezetében kedvezőbben alakul a mikroklíma, valamint javulnak a mezőgazdasági termelés feltételei is. A rendszer összekötése a Duna-völgyi főcsatornával száraz időszakokban lehetővé teszi a vizes élőhelyek vízhiányának kiegyenlítését. Ugyanez a rendszer alkalmas arra is, hogy mintegy ötezer hektár mezőgazdasági területet öntözővízzel lásson el.
A közép-homokhátsági vízgyűjtő fejlesztésével érintett területek Bács-Kiskun megyében, a Duna-Tisza közi hátság középső részén, a Duna vízgyűjtőjében fekszenek, a Fülöpszállás-Szabadszállás, Kerekegyháza-Jakabszállás-Orgovány-Csengőd által határolt rész. Lehetséges második üteme Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségét érintené.
Igen tisztelt Államtitkár Úr! Az említett térségnek rendkívül nagy szüksége lenne e program megvalósítására, ez ott számunkra létkérdés. Ebben kérném az önök segítségét.
Várom megnyugtató válaszát, és köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me