ARNÓTH SÁNDOR

Full text search

ARNÓTH SÁNDOR
ARNÓTH SÁNDOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! A költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta a soros ülésén az energiaadóról szóló törvényt, és ott kisebbségi vélemény alakult ki. Elég élénk volt a vita, és azt hiszem, eléggé konstruktív is. Élénk volt a vita, hiszen egy új adónem bevezetése mindig megviseli azokat is, akik bevezetik és azokat is, akiknek ezt el kell viselniük, éppen ezért meglehetősen feszült hangulatban, de meglehetősen konstruktívan tárgyaltunk erről a kérdésről.
A kisebbségi vélemény két helyen csúcsosodott ki. Az egyik: amikor beszéltünk arról, hogy versenyképesség és a versenyképesség javítása, nekünk itt markánsan eltért a véleményünk a szocialista képviselőtársainkétól. Nem lehet igaz az, véleményünk szerint, hogy egy újabb kiadás versenyképessé tehet bárkit bármilyen piacon, egy olyan újabb kiadás, ahol nem hasznosul az a pénz közvetlenül abban a vállalkozásban, ahonnan ezt kivettük. Konkrét példával is szolgáltam: Hajdú-Bihar megyei képviselő vagyok, és az egyik szomszédos városban az egyik - néhány van összesen - nagyvállalat, amely képes annak a gazdaságnak az integrálására, kiszámolta a szakembereivel, őt ez úgy érinti, hogy 153 millió forint lesz a tiszta elvonás. Ennek a 153 millió forintnak a kivétele egy kasszából hihetetlen nagy terhet jelent. Most gondoljuk végig, 153 millió forintból lehetne technológiai felújítást végezni, utakat karbantartani vagy bármi mást, de ez nem fog hasznosulni abban a cégben, hanem bekerül a költségvetés nagy kalapjába. Tessék mondani, mitől lenne ez akkor versenyképesség-javító intézkedés? Ilyen nincs! Ezt csak úgy lehet kigazdálkodni, ha tovább faragnak az önköltségi árakon, de ez azon a technológiai szinten gyakorlatilag azt jelenti, hogy újabb embereket fognak vagy kiszervezni kft.-kbe vagy elbocsátani. Ez nem jelent semmiféle innovációt.
A másik tulajdonképpen kapcsolódott ehhez: az ellenzéki vélemények szerint ez az energiaadó villámgyorsan meg fog jelenni a fogyasztói árakban, hiszen ez a cég is sokkal nagyobb mértékben fogja növelni az árait, és ezt érvényesíteni is fogja. Ez megjelenik a hústermékekben, megjelenik a cukorban, megjelenik bármi más termékben, amit ezek a termelők előállítanak. Tehát ez nem pusztán ezt a 4 vagy 2 százaléknyi inflációt fogja generálni, hanem annál jóval többet, hiszen az ehhez kapcsolódó szolgáltatások tovább drágulnak. Tehát nem valós ez az állítása a kormánypártoknak.
Az utolsó érv, amin jót vitatkoztunk, az volt: de hát ez EU-s elvárás. Valóban van ilyen EU-s direktíva, de ez az emelés messze túlhaladja azokat az értékeket, amelyeket az EU bármely tagországában bevezettek. Hölgyeim és Uraim! Ez az adótétel sokkal súlyosabb, mint bármelyik más EU-s országban, ahol jelenleg sokkal fejlettebb piaccal, sokkal fejlettebb gépekkel, sokkal fejlettebb technológiával rendelkeznek hozzánk képest.
A vitában ezután már nem volt különösebb hozzászólás, hiszen teljesen markánsan különváltak az érvek és az érvrendszerek. Nem tudtunk megegyezni, konszenzus nem született, ezért a jelen lévő ellenzéki képviselőtársaimmal 5 nem és 2 tartózkodás mellett ellenszavaztuk, míg a kormánypártiak 15-tel megszavazták.
Köszönöm a türelmüket, és még egyszer köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me