DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Azt gondolom, hogy a minket néző és hallgató televíziónézőknek vagy rádióhallgatóknak azt kell tudniuk, hogy ez őket érinteni fogja. Ha a képviselőtársaim a túloldalon azt mondanák, hogy ennek az adónak nem alanya közvetlenül a lakosság, akkor nem vitatkoznánk. Nincs jelentősége annak, hogy közvetlenül vagy egy áttételen keresztül teszünk nagyobb terheket a lakosságra. Nyilvánvalóan a szolgáltató cégek ezeket a költségeket érvényesíteni fogják, és ezeket a költségeket mi fogjuk megfizetni; más helyettünk ezt nem tudja megtenni. Tehát csak az a helyes kifejezés, hogy nem tárgya, tehát a végső fogyasztó nem adóalany akkor, amikor ezt a törvényt vizsgáljuk, de mi fogjuk megfizetni.
Egy másik kérdés: az az anyag, amit a Pénzügyminisztérium tájékoztatásul adott számunkra, arról tudósít minket, hogy 2004. január 1-jétől várhatóan az Európai Unió egy új irányelvet léptet életbe ebben a tárgykörben. Miért nincs időnk nekünk megvárni ezt az irányelvet? Az irányelv egy olyan jogszabály, amelyet utána át kell ültetni minden tagállamnak a saját jogába, nem lehet ezt öt perc alatt megtenni. Nyilvánvaló, biztos vagyok benne, hogy az irányelv legalább egy kétéves időszakot biztosít számunkra, hogy mi is átültessük majd a magyar jogba ezeket a jogszabályokat. Lehetőség lenne arra, hogy az adórendszer belső struktúráját átalakítsuk, hogy máshol könnyebb vagy kisebb terhekkel bombázzuk a vállalkozókat, és akkor elméletileg lehetne terepe egy ilyen típusú adó bevezetésének.
Ki kell mondani, hogy önök nem ezt teszik. Önök csak azért, mert többletköltség-bevételre van szükségük, ezért sarcolják a vállalkozókat direkt úton és áttételes úton, mert önök ezeket a kategóriákat szeretik használni. Megfizettetik ezeket a költségeket a végfogyasztóval, a lakossággal. Ezt ilyen egyenesen és nyíltan ki kell mondani, és ilyen szempontból irracionális, amit csinálnak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me