DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Orosz képviselő úr azt mondta, hogy ez a tizen-egynéhány milliárd azért nem egy olyan nagy tétel a költségvetésben. Ez nem igaz, ez egy nagyon nagy tétel a költségvetésben - László Csaba biztos ezt mondaná. László Csabának úgy kell ez a 11 milliárd is, mint nekünk a levegő - a baj csak az, hogy ezzel a 11 milliárddal mások elől veszi el a levegőt, mert ezt mi mindannyian fogjuk megfizetni.
Miért nem készül tanulmány? Azért nem készül tanulmány, mert önök, amikor a kormányprogramot akarták megvalósítani, akkor ilyen adókkal nem kalkuláltak, hiszen a kormányprogram nem szól ezekről az adókról. Akkor kellett valami ilyesmit elővenni, amikor rá kellett döbbenniük arra, hogy már megfogalmazott adótörvényeket be kell tartania az Országgyűlésnek - az szja-törvényre gondolok -, ezért másfél év tehetetlenkedés és nemkormányzás után önöknek egyszerűen új adónemeken keresztül kell újabb bevételeket produkálni. Ezt is tényként rögzíteni kell.
A másik, hogy ha az Európai Unióra hivatkoznak önök ezekben az anyagaikban, akkor azt is mondják el mindig a hallgatóknak vagy a televíziónézőknek, hogy az Európai Unió központi kérdése az, hogy ebben a gazdaságföldrajzi térben vagy belső piacon, ahogy az európai uniós jogszabályok fogalmaznak, azonos versenyfeltételeket kell biztosítani. Ez az Unió gondolkodásának kulcseleme. És ezért mondtam én azt az előbbi felszólalásomban, hogy eljön Magyarországon is az idő arra, amikor ilyen típusú adókkal kell operálni, de ezzel együtt nyilvánvalóan a magyar vállalkozók adóterhét máshol jelentősen csökkenteni kellene. Most mit csinálunk? Nem csökkentjük az adóterheket -, a szavak szintjén persze önök csökkentik, a valóságban nem csökkennek ezek az adóterhek -, és új adóval jönnek elő, ezért itt, ezen a 93 ezer négyzetkilométeren romlanak a piaci szereplők versenyfeltételei, a hazai szereplőké és a nemzetközi szereplőké is. Ezt az Európai Unió nem akarja, ilyesmit nem kényszerít ránk, ez egy ostoba vállalás a mi részünkről jelen pillanatban.
Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me