DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Pap János képviselő úr hozzászólása kapcsán nyomtam gombot. Egyrészt azt gondolom, hogy az energiaadóról szóló törvény kapcsán nem fogjuk tudni megvitatni a fenntarthatóság teljes problémakörét. Azt gondolom, hogy senkinek sincs a zsebében a bölcsek köve, így Pap János úrnak sem, és különösen méltatlannak tartom egy parlamenti vitához, hogy csak így en bloc, ahogy mondani szokták, közli, hogy mindenki más hülye ehhez a kérdéshez.
Azt gondolom, hogy a fenntarthatóság, annak a komolyan vétele legalábbis két gondolatot ugyancsak felvet, egyrészt: az ember nem uralhatja a természetet, másrészt: az ember ellenében nem lehet megvédeni a természetet. Azt gondolom tehát, amikor a képviselő úr azt állította, hogy ez a környezet- és természetvédelem arcul csapása, akkor legfeljebb azt tette, hogy arcul csapta azokat a zöld-, civil szervezeteket, amelyek üdvözölték, hogy ezt az irányt végre felvállalta a Medgyessy-kormány.
Azt gondolom, hogy sokkal plasztikusabban érdemes erről a kérdésről beszélni, különösen akkor, amikor anyagiakat is érint, hiszen olyan képet festett fel a képviselő úr, mintha a fenntarthatóság követelménye azonnali olcsóságot teremtene. Ha így lenne, akkor azt gondolom, könnyebb lenne a dolgunk, mert akkor a dolog gazdasági természetéből adódóan, a már létező érdekek mentén fenntarthatóan működne a társadalom és a gazdaság. A probléma éppen abból adódik, hogy a fenntartható fejlődés olyan többletkötelezettségekkel és olyan többletkiadásokkal jár, amelyek jelenleg se technikailag, se gazdasági érdekeltségi rendben nem működnek, ennek megfelelően a jövőért is felelősséget vállaló államnak meg kell próbálnia az ehhez szükséges többletforrásokat megteremteni. Azt gondolom tehát, hogy első lépésben az olcsóságról nyugodtan le kell mondani, ennek ellenére a lépéseket meg kell tenni, egyetértésben a zöldszervezetekkel.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me