DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Azt gondolom, a Magyar Szocialista Pártnak a vitában eddig hozzászólt képviselőivel egyetértésben is mondhatom, hogy egyetértünk Hargitai János úrral az adóalany vonatkozásában tett megjegyzéseit illetően. Persze, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az emberi társadalom emberekből áll. A jog nyelvén ezek időnként fogyasztók, a jog nyelvén időnként adóalanyok, de végső soron természetesen mindent a természetes személyek terheként lehet és kell fölfogni. Az ellen kívánunk csak szólni, ha ezt szándékosan összekeverik.
Az EU-csatlakozással kapcsolatosan is egy megfontolandó gondolatot vetett föl. Itt azonban nagyon fontos rávilágítani arra, hogy végül is ebbe az irányba lép az EU is, amely szintén a kezdeti lépéseknél tart. Fontosnak tartom, hogy a jó irányú kezdeményezésekben tegyük meg mi is az első lépéseket. Ezzel együtt is azt gondolom, a maratoni futás első lépésénél azt szóvá tenni, hogy miért nem vagyunk a célban, kicsit azért túlzó várakozás.
Az első lépés tehát, de azért már előremutató elemeket is tartalmaz ez az energiaadó, hiszen például a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kedvezményt, magyarán, hogy az után nem kell fizetni, az energiaadó jelenlegi rendszerében is érvényre juttatta.
Itt vita alakult ki, hogy most akkor a kiotói egyezmény miről is szól. A kiotói egyezmény, hasonlatosan más környezetvédelmi egyezményekhez, egyetlenegy állami intézkedéssel nem rendezhető el. Összetett probléma, ráadásul a szén-dioxid mellett más légkörkárosító gázok kibocsátását is tiltja, de az biztos, hogy az a hatás, ami az energiatakarékosság irányába mutat, a kibocsátás csökkentéséhez hozzájárulhat.
Arra az összefüggésre pedig, miszerint a Gyáriparosok Országos Szövetségének hatástanulmánya mit tartalmaz, csak azt tudom mondani, amit már egyszer említettem: ha a gazdaság szereplőinek érdeke fűződne a fenntarthatósághoz, akkor ők már réges-rég bevezették volna. Éppen azért van szükség ilyen állami intézkedésekre, mert a gazdaság ma működő érdekei nem teszik lehetővé a fenntarthatóság igényeinek érvényesítését.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me