DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Virtuális környezetvédelmet csinálnak önök, de nyugodtan mondhatnám azt is, hogy szemfényvesztő környezetvédelmet próbálnak önök bemutatni.
Gúr Nándorral egyetértek abban, hogy a kibocsátást kell csökkenteni, és ehhez egyébként a terheket lehet növelni ott, ahol a “szennyező, fizess” elvet érvényesítjük. Csak amikor arról beszélünk, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy hatástanulmány - ezt persze hiányoljuk -, ezen hatástanulmány lenne hivatott azt bemutatni, hogy össztársadalmi szinten miért olcsóbb az, ha a szennyező fizeti ezt meg, és piaci eszközökkel rákényszerítjük a tisztább technológiára. És amennyiben ez így van, tehát ezekkel az adókkal rákényszerítjük a szennyező környezetterhelőt arra, hogy tisztább technológiát alkalmazzon, abban a pillanatban máris más terheket lehet csökkenteni, hiszen nemzeti szinten kevesebbe kerül a környezetvédelem. És az a környezetvédelem a legolcsóbb, amelyikben a szennyezést mindjárt ott, helyben, ahol keletkezik, tudjuk megakadályozni. Az energiára mondják azt, hogy a legolcsóbb és a legtisztább energia az, amelyet nem kell előállítani, hiszen hatékonysággal meg tudjuk spórolni, és nem kell előállítani. Nos, ezt önök nem teszik meg.
Orosz képviselő úr azt mondja, hogy a költségvetésben ez a 11 milliárd - ez a kettő együtt a környezetterhelési díjjal egyébként 24 milliárd - nem jelent semmit. Hogy mennyire nem jelent semmit, azt valóban látjuk, hiszen az idei évhez képest jövőre kisebb lesz a környezetvédelmi tárca kerete. Tessék mondani, akkor hogyan számolunk most: környezetvédelmi jellegű törvény, ökoadó, és eközben a tárca lehetősége nem nő? No, ez az lehet, amit Orosz Sándor képviselőtársam mondott - persze fussanak ők mezítláb, ha akarnak, salakon nem kényelmes dolog, de igen tisztelt képviselőtársam, háttal futni Európa felé kicsit bonyolult.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me