DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kovács képviselő úrnak még egy korábbi megjegyzésére is szeretnék reagálni. Ön azt mondta, hogy kormánypárti időnkben nem voltunk kritikusak. Valószínűleg nem tetszett itt lenni a hulladéktörvénynél vagy egyéb törvénynél, ahol környezetvédelmi szempontból bizony kemény kritikát fogalmaztunk meg. (Gőgös Zoltán: Megnézzük? Megnézzük!) Ugye, most már emlékszik rá, és akkor tudja, hogy nem úgy van, ahogy említette.
A következő, amire szeretnék reagálni: miért most vezetjük be? Mert ez egy jogalkotási folyamat. Tisztelt képviselőtársam, ez elfogadható. Ez egy nagyon szép elv: a “szennyező fizet” elv, és éppen eljuthattunk a jogalkotásnak arra a pontjára, amikor ezt be kell vezetni. Rendben van ez is. De ugye, azt nem mondja, hogy EU-s követelmény az, hogy ha a költségvetésben hiány van, a hiányt oly módon kell pótolni, hogy erre kitalálunk egy környezetvédelmi címszóval ellátott a törvényt, és a hiányzó adót, mert éppen ennyi és éppen most hiányzik, ezért ezt a törvényt bevezetjük. Egyébként szeretném önnek elmondani, hogy a “szennyező, fizess” elvet és azt a törvényt, amelyet önök beterjesztettek, annak a törvénynek egy előfutárát, ami nem is hasonlít egyébként az igazi törvényre, ami a fenntartható fejlődésnek megfelel, azt amikor bevezetjük - mert be kell vezetni, meggyőződésem, hogy környezetvédelmi szempontból be kell vezetni -, annak is komoly ellenállása lesz, és azok a hatástanulmányok, amelyekről beszéltünk, azért szükségesek, mert azon bemutatjuk egyébként - mint ahogy az EU-ban van -, hogy ezen törvények bevezetésével, ezen jogszabályok elfogadásával mennyivel fogunk mindannyian kevesebbet fizetni azáltal, hogy piaci körülmények közé szorítjuk azokat, akik a szennyezésért kell hogy fizessenek.
No, tisztelt képviselőtársam, ha ilyeneket - amikről most beszéltem, ami egyébként a fenntarthatósághoz szükséges és elengedhetetlen elem -, ha ilyeneket talál ebben a két törvényben, legyen olyan kedves, mutassa meg nekem, és jó szívvel támogatom. De mindaddig, amíg ez a törvény nem szól másról, mint hogy ezt a két törvényt a Pénzügyminisztérium lenyúlta a környezetvédelemtől azért, hogy a hiányt tudja pótolni, addig erről az oldalról nem hiszem, hogy lesz olyan ember, aki ezt a két javaslatot támogatni fogja.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me