ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Ugyan nem ebben a sorrendben olvasta fel, de hosszú hallgatás után én is megpróbálok pár gondolatot elmondani, így talán Kovács Tibor képviselőtársam hozzászólásával kapcsolatosan is. Egyrészt: a kiotói egyezményt teljeskörűen még nem tudták ratifikálni tekintettel arra, hogy a világ két legnagyobb szennyezője, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország még nem írta alá magát a kiotói egyezményt.
A másik nagy kérdés Magyarország esetében, hogy a megtakarítás mértékénél, amelyet a kiotói egyezményben Magyarország is felvállalt, a '86-os időpontot veszik-e alapul, vagy pedig a 2001-est. Ha a '86-os időpontot veszik alapul, akkor Magyarország az előíráshoz képest körülbelül 40 százalékos megtakarítást hajtott végre. Tehát, ha ez így valós, akkor Magyarország tulajdonképpen kvótaértékesítővé válik. Amennyiben a 2001-est veszik figyelembe, abban az esetben Magyarország nem biztos, hogy kvótaértékesítővé, hanem -vásárlóvá tud válni.
Nagyon fontos kérdés - én az Európai Unióban a bizottsági üléseken is és a 24-ei plenáris ülésen is ott voltam -: ma még az Unió a döntését ebben a kérdésben nem hozta meg, hiszen a második olvasatban a módosító indítványokat tárgyalta. Én túl korainak tartom ezt a sietséget, de szeretném úgy lefordítani, hogy az Unió elsődleges célja az, hogy oda fordítsák vissza a befolyó összeget, ahol a szennyezés keletkezik, mert az állampolgárok környezet-egészségügyi körülményeit ott változtatja meg. De szeretném ezt a kérdést úgy tovább fordítani, hogy ebben az államnak is megvan a saját felelőssége, hisz elsőrendűen az Európai Unió a kormányokat teszi felelőssé, a környezeti veszélyek elhárításának a fő felelősévé, utána jönnek majd a gazdaságok.
Nézzük a tendenciát! Elnézést, lejárt a két percem, majd a vezérszónokiban elmondom a többit. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me